Zaczynam dzień od kawy truskawkowej. Pobudza i smakuje nieziemsko, a robi się w 5 minut

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Jak przygotować truskawki do kawy?
- Przepis na kawę truskawkową na gorąco
- Jak zrobić mrożoną kawę truskawkową?
W potrzebie słodkiego przebudzenia dodajemy do kawy najczęściej zwykły cukier lub niskokaloryczny zamiennik, a latem z chęcią posiłkujemy się lodami waniliowymi. Dużą popularnością cieszą się też syropy o smaku karmelu, przypraw korzennych lub orzechów (na przykład laskowych lub migdałów). A co, jeśli do kubka wrzucić rano świeżo przetarte owoce? Kawa truskawkowa to prawdziwa poezja smaku, a powstaje z nie więcej niż 4 składników.
Jak przygotować truskawki do kawy?
Przynosicie do domu koszyczek truskawek i zapewne część zjadacie od razu, bo trudno się im oprzeć. Kolejne porcje mogą przydać się do imponujących deserów, takich jak pavlova z truskawkami, lub obiadu na słodko. Kilka garści zostawcie sobie jednak do kawy. Można zrobić z nich płynny, aromatyczny sok lub treściwy przecier, w zależności od preferowanej konsystencji napoju. Podajemy 2 sposoby z tych samych proporcji:
Składniki:
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub z agawy)
Przygotowanie:
- Dokładnie umyjcie truskawki. Warto wypłukać je w roztworze sody (1 łyżeczka na litr wody), żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń pestycydami. Odetnijcie szypułki nożykiem (lub wydrylujcie owoce na szybko za pomocą słomki do napojów). Pokrójcie truskawki w mniejsze kawałeczki.
- Wrzućcie owoce do garnka. Dodajcie cukier lub dowolną z podanych wyżej substancji słodzących. Dopasujcie ilość do własnych preferencji, a także do słodyczy zawartej w truskawkach, których używacie. Może dodawanie cukru nie będzie wcale potrzebne.
- Podgrzewajcie zawartość garnka, aż owoce puszczą sok i się rozpadną. W tym momencie możemy zrobić 2 rzeczy:
- oddzielić owoce od soku, przelewając zawartość garnka przez gęste sito, żeby powstał esencjonalny syrop z truskawek lub
- zmiksować owoce razem z sokiem na gładkie purée.
Pierwszy sposób sprawdzi się lepiej, jeśli szykujecie dodatek do kawy na gorąco. Poza tym można zrobić pokaźniejszą porcję syropu (najlepiej z większą ilością cukru dla celów konserwujących) i zamkną ją w słoiczkach. Przecier truskawkowy to z kolei świetny dodatek do kawy mrożonej z lodami.
Przepis na kawę truskawkową na gorąco
Bazą gorącej kawy z truskawkami może być na co dzień parzony przez was napój, tu nie trzeba specjalnie kombinować. Sprawdzi się zarówno zwykła zalewajka, jak i z pieczołowitością przyrządzone espresso. Podstawą może być kawa bezkofeinowa lub zbożowa. Pasjonaci alternatywnych metod parzenia mogą wykorzystać drip lub aeropress. Do zrobienia rozgrzewającego napoju potrzebne będą:
- 120 ml mleka
- 60 ml espresso lub zaparzonej dowolnie esencjonalnej czarnej kawy
- Około 3 łyżeczek syropu lub przecieru z truskawek
Przygotowanie:
- Zaparzcie kawę ulubionym sposobem. Przelejcie ją do wysokiej szklanki lub dużego kubka. Opcjonalnie wymieszajcie z syropem waniliowym.
- Podgrzejcie mleko. Dodajecie truskawki w formie syropu lub musu. Wymieszajcie. Jeśli macie taką możliwość, napowietrzcie je. Można to w prosty sposób zrobić ręcznym spieniaczem, ale sprawdzi się też na przykład blender ustawiony na wysokie obroty.
- Połączcie mleko z kawą. Podajcie na gorąco. Oprószcie z wierzchu cukrem cynamonowym, albo polejcie płynnym karmelem.
Jak zrobić mrożoną kawę truskawkową?
Latem tęsknimy raczej do zimnych napojów. Dlatego warto przyrządzić kawę z truskawkami na zimno. Jej zrobienie jest równie proste jak przygotowanie gorącego kubka, ale mamy do wyboru szerszą gamę zmrożonych dodatków. Zaparzcie espresso i ostudźcie je do temperatury pokojowej (można też polać je po kostkach lodu). Wymieszajcie zimne mleko z syropem truskawkowym i kostkami lodu. Dodajcie kawę. Dla efektu wow dorzućcie:
- świeże truskawki porządnie schłodzone wcześniej w zamrażarce (mogą zastąpić kostki lodu),
- lody waniliowe lub truskawkowe, ciekawym urozmaiceniem będą też lody z solonego karmelu,
- świeżą miętę.
Mrożona kawa z truskawkami świetnie zaprezentuje się udekorowana bitą śmietaną i startą białą czekoladą. Wierzch można też przyozdobić plasterkami świeżych owoców i sosem truskawkowym.


