Zakwas buraczany na barszcz od Strzelczyka nigdy się nie psuje. Tak dobry, że można pić sam

W tym artykule:
- Zakwas z buraków - właściwości
- Jak zrobić zakwas buraczany, żeby nie spleśniał?
- Przepis na zakwas buraczany Tomasza Strzelczyka
Zakwas buraczany to nie tylko pełna smaku baza do domowego barszczu, ale i pyszny napój do popijania solo. Jeśli jeszcze nie znacie mocy tego produktu, koniecznie zobaczcie, co potrafi, a od razu zechcecie włączyć go do codziennego menu. Warto jednak przyrządzić go, stosując zasadę Tomasza Strzelczyka, a wtedy z pewnością się uda.
Zakwas z buraków - właściwości
Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy jednak od walorów tego cennego napoju. Wiele bowiem mówi się o właściwościach buraków, ale wciąż nie każdy jest przekonany do zakwasu, a to wielka strata. Po pierwsze, w zakwasie jest więcej witaminy C niż w samych surowych burakach, dlatego ten napój będzie cenny jesienią i zimą, gdy jesteśmy wyjątkowo podatni na wszelkie infekcje. Oprócz tego znajdziemy w nim mnóstwo minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez i potas. Na co jest dobry zakwas buraczany? Ten niepozorny i tani jak barszcz napój przynosi całe mnóstwo korzyści całemu organizmowi:
- wspomaga prawidłową pracę jelit,
- poprawia trawienie,
- wzmacnia odporność organizmu,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Aby skorzystać ze wszystkich tych właściwości, zobaczcie prosty przepis na zakwas buraczany. Pamiętajcie jednak o złotej zasadzie Tomasza Strzelczyka, a wtedy z pewnością nie spleśnieje.
Jak zrobić zakwas buraczany, żeby nie spleśniał?
Wszyscy, którzy kiedykolwiek próbowali zrobić domowy zakwas z buraków, dobrze wiedzą, że choć przepis jest prosty, to łatwo tutaj o wpadkę. Zakwas bowiem często pleśnieje, a wtedy niestety nadaje się już tylko do wyrzucenia. Tomasz Strzelczyk ma na to jednak prosty i skuteczny patent. Otóż wszystkie przyprawy oraz ząbki czosnku najpierw zalewa się wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i zarodników pleśni. Dopiero po tym kroku możemy odlać wrzucić te dodatki i wrzucić je do słoika z burakami. Zobaczcie pełne proporcje na zakwas buraczany Tomasza Strzelczyka i koniecznie spróbujcie go zrobić w swoich kuchniach.

Przepis na zakwas buraczany Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 120 g soli kamiennej niejodowanej,
- 3 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 50 g świeżego czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 10 szt. pieprzu ziarnistego,
- 10 szt. ziela angielskiego,
- 4 goździki.
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy i ząbki czosnku zalewamy wrzątkiem, a po chwili odcedzamy i przekładamy do czystego, wyparzonego słoja na zakwas. Buraki obieramy i kroimy w grube półplasterki, a następnie przerzucamy do słoika. W oddzielnym naczyniu mieszamy zimną wodę z solą, a gdy przyprawa dokładnie się rozpuści, zalewamy solanką składniki w słoju. Tak przygotowany zakwas buraczany trzeba teraz już tylko przykryć i odstawić na 5-6 dni, pamiętając aby w tym czasie każdego dnia go mieszać.
Źródło: facebook Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

