Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, mama dawała nam kubek, łyżkę, wbijała żółtko jajka, sypała cukier i kazała sobie ukręcić kogel mogel. Im dłużej się ucierało, tym deser robił się jaśniejszy i bardziej puchaty. Każda łyżeczka jajecznej pianki smakowała wybornie. Do dziś w wielu domach kogel mogel to ulubiony deser. Ważne jednak, tak dawniej, jak i dziś, jest zwracanie uwagi na świeżość produktu. Ukręcone z cukrem jajko nadal jest surowe, dlatego musi być jak najświeższe i ze sprawdzonego źródła. W przeciwnym razie zamiast przyjemności można sobie poważnie zaszkodzić.
Zresztą ta zasada dotyczy też tiramisu, w którym tak samo używamy surowych jajek.

Reklama

Wracając do deseru. Ten przepis nie jest aż tak popularny, jak klasyczny kogel mogel, a szkoda, bo smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej. Dodatkowo można go podać jako rarytas dla gości w pięknych żaroodpornych kokilkach. Gwarantujemy, ze wzbudzi zachwyt. Sprawdźcie sami. Potrzebujecie oprócz jajka i cukru tylko ulubione owoce

Kogel mogel zapiekany z owocami

Na 1 porcję potrzebujecie:

  • 100 g owoców, np. maliny, śliwki, gruszki, jagody itp.
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie łyżeczka kakao do wersji czekoladowej

Nagrzejcie piekarnik do 200°C. Umyjcie owoce, pokrójcie w mniejsze kawałki, skropcie sokiem z cytryny i ułóżcie je w foremkach do zapiekania. Umyjcie jajka, rozbijcie je i oddzielcie żółtka od białek. Białka schowajcie do lodówki i zróbcie z nich np. bezy. Żółtka przełóżcie do miseczki. Dodajcie cukier i opcjonalnie kakao. Masę ucierajcie trzepaczką lub mikserem do czasu uzyskania puszystej, prawie białej masy. Przełóżcie ją do foremek tak, aby zakryć owoce. Wstawcie foremki do piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Deser najlepiej smakuje na ciepło, posypany wiórkami kokosowymi, czekoladą, albo płatkami migdałowymi, ale odczekajcie chwilkę, by nie poparzyć się od gorących naczyń.

domowe kokosanki
Reklama

Źródło: ewawachowicz.pl

Reklama
Reklama
Reklama