Zalejcie mięso słodkim napojem i odstawcie na 10 min. Kotlety mielone wyjdą jak marzenie

Kotlety mielone z ziemniakami to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych pomysłów na obiad. Do tego wystarczą już tylko zasmażane buraczki, mizeria czy kapusta kiszona i mamy danie jak u mamy lub babci. Zamiast jednak klepać kotlety tylko z mięsa, jajka i bułki, dorzućcie do tej listy 1 wyjątkowy dodatek, a odkryjecie mielone na nowo. Tak przygotowane zachwycają smakiem i konsystencją.
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były smaczniejsze?
Tradycyjny przepis na kotlety mielone jest banalnie prosty i polega na wymieszaniu mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, jednak mało kto wie, że ten podstawowy zestaw warto wzbogacić 1 extra dodatkiem. Aby gotowe kotleciki były jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, mięso mielone najpierw warto zalać colą i odstawić na 10 minut, a dopiero potem wymieszać z resztą składników. Choć taki dodatek może brzmieć dziwnie, okazuje się, że wspaniale marynuje mięso i sprawia, że jest ono delikatnie słodsze, więc apetycznie karmelizuje się na patelni.
Oczywiście taki słodki, gazowany dodatek nie jest zbyt zdrowy, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. W zupełności wystarczy więc 1 szklanka napoju na 0,5 kg mięsa mielonego, przy czym warto zauważyć, że część tej płynnej marynaty i tak zostanie po moczeniu mięsa i nie wniknie w nie w całości.

Przepis na kotlety mielone inaczej
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka coli,
- pół szklanki bułki tartej,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso mielone zalewamy colą i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czosnek z cebulką i podsmażamy je na odrobinie oleju. Następnie odsączamy mięso z nadmiaru płynu i mieszamy z podsmażonymi warzywami, jajkiem i bułką. Doprawiamy masę solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy dłońmi. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

