Zalewam chleb tanią mieszanką i do piekarnika. Tosty 10x lepsze niż z patelni

Chleb tostowy to popularny składnik, który zwykle zamieniamy w chrupiące kanapki z opiekacza, jednak to nie wszystko, co można z niego zrobić. Jeśli więc przejadły się już wam tosty z szybką i serem, a w kuchni zalega wam bochenek takiego pieczywa, weźcie 2 składniki z lodówki i bierzcie się do pracy. Wystarczy tylko 20 minut, a będziecie cieszyli się przepysznym ciepłym śniadaniem na słodko.
Co można zrobić z chleba tostowego?
Aby zamienić zwykły chleb tostowy w przepyszne danie na ciepło, weźcie kilka jajek i trochę mleka, a powstaną pieczone tosty francuskie, czyli kromki chleba tostowego zapiekane pod prostym sosem z nutą wanilii. Opcjonalnie możecie posypać całość ulubionymi świeżymi lub mrożonymi owocami, które po zapieczeni całości sprawią, że danie będzie jeszcze lepiej smakowało i piękniej prezentowało się na stole.
Klasyczny przepis na tosty francuskie robi się z chałki i smaży całość na patelni, jednak ta forma jest znacznie wygodniejsza, bo nie musicie stać przy patelni i przewracać kromek, tylko wstawiacie formę do piekarnika i macie spokój na 20 minut. Zobaczcie, jakie to proste.

Szybki przepis na tosty francuskie z piekarnika
Składniki:
- kilka kromek chleba tostowego,
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- świeże lub mrożone owoce (np. maliny, borówki, wiśnie, jagody, truskawki),
- masło do wysmarowania formy,
- cukier puder do podania.
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego wykładamy na spodzie wysmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy mleko z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotową masę wylewamy na pieczywo i posypujemy wierzch owocami. Tak przygotowane tosty francuskie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Gotowe pieczone tosty francuskie podajemy na gorąco, prosto z piekarnika i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

