Chleb tostowy to popularny składnik, który zwykle zamieniamy w chrupiące kanapki z opiekacza, jednak to nie wszystko, co można z niego zrobić. Jeśli więc przejadły się już wam tosty z szybką i serem, a w kuchni zalega wam bochenek takiego pieczywa, weźcie 2 składniki z lodówki i bierzcie się do pracy. Wystarczy tylko 20 minut, a będziecie cieszyli się przepysznym ciepłym śniadaniem na słodko.

Reklama

Co można zrobić z chleba tostowego?

Aby zamienić zwykły chleb tostowy w przepyszne danie na ciepło, weźcie kilka jajek i trochę mleka, a powstaną pieczone tosty francuskie, czyli kromki chleba tostowego zapiekane pod prostym sosem z nutą wanilii. Opcjonalnie możecie posypać całość ulubionymi świeżymi lub mrożonymi owocami, które po zapieczeni całości sprawią, że danie będzie jeszcze lepiej smakowało i piękniej prezentowało się na stole.

Klasyczny przepis na tosty francuskie robi się z chałki i smaży całość na patelni, jednak ta forma jest znacznie wygodniejsza, bo nie musicie stać przy patelni i przewracać kromek, tylko wstawiacie formę do piekarnika i macie spokój na 20 minut. Zobaczcie, jakie to proste.

placki z opiekacza

Szybki przepis na tosty francuskie z piekarnika

Składniki:

  • kilka kromek chleba tostowego,
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • świeże lub mrożone owoce (np. maliny, borówki, wiśnie, jagody, truskawki),
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:

Reklama

Kromki chleba tostowego wykładamy na spodzie wysmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy mleko z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotową masę wylewamy na pieczywo i posypujemy wierzch owocami. Tak przygotowane tosty francuskie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Gotowe pieczone tosty francuskie podajemy na gorąco, prosto z piekarnika i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama