Zalewam jabłka budyniową masą i wstawiam do piekarnika. To najlepsze ciasto z jabłkami, które zachwyca od 1 kęsa

- Domikina Wilk
W tym artykule:
- Jakie jabłka najlepiej pasują do szarlotki?
- Jabłecznik z masą budyniową – najlepszy przepis
- Co można dodać do jabłek pod budyniem?
Szarlotka to ten rodzaj ciasta, które można zrobić cały rok. W zależności od dostępności poszczególnych odmian jabłek za każdym razem smakuje trochę inaczej. Zazwyczaj robi się ją na kruchym cieście, posypując kruszonką. Ale tym razem mamy dla was coś jeszcze lepszego. Jabłecznik z masą budyniową, który wznosi zwykłą szarlotkę na wyższy poziom przyjemności. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zobaczcie jakie jabłka będą najlepsze do tego deseru.
Odmian szarlotki jest wiele. Bywają takie na kruchym spodzie z dużą ilością jabłek, jak i ucierane z dodatkiem dużych kawałków owoców. Są też wielowarstwowe oraz cienkie. Mogą zachwycać korzennym smakiem lub być pozbawione cynamonu i goździków, za to cieszą smakiem nasączonych rodzynek. Każda z tych wersji jest przyjemną obietnicą dobrego deseru, wspomnieniem dzieciństwa, jak również typowo polskim smakiem, za którym tęskni się przebywając poza granicami naszego kraju.
Jakie jabłka najlepiej pasują do szarlotki?
Aby jabłecznik był udany, trzeba dobrać do niego odpowiedniego rodzaju jabłka. Nie każde bowiem przyjemnie rozpadną się pod wpływem pieczenia. Niektóre z nich, jak np szampiony, pozostaną drętwe i kwaśne, a to popsuje smak ciasta. Najlepsze na szarlotkę to te gatunki, które są mało soczyste, kwaskowate, a ich miąższ nie czernieje.
- Szara reneta, coraz trudniejsza do dostania ale pyszna. Jej owoce są kwaśne i zawierają dużo witaminy C.
- Antonówka, jest dość kwaśna, i ma dosyć zwarty miąższ, przez co świetnie nadaje się na szarlotkę.
- Papierówki, chyba najstarsze, najpopularniejsze jabłka na szarlotkę. Są idealnie kruche i delikatne,
- Lobo, to jabłka soczyste i kruche jednocześnie
- Ligol o lekko kremowej konsystencji. Poddane wysokiej temperaturze nabierają korzennego smaku, co idealnie pasuje do szarlotki
- Champion, klasyczne soczyste i aromatyczne jabłka
Kupując jabłka na szarlotkę, trzeba też dokładnie je obejrzeć i zwrócić uwagę, czy nie posiadają uszkodzeń. Nawet lekko uszkodzone, albo nadgniłe jabłka nie nadają się do ciasta, zarówno ze względu na zmieniony smak jak i na aspekty zdrowotne. Brązowe plamy na skórce jabłka oznaczają, że zawiera rakotwórczą patulinę, która przenika do miąższu.

Jabłecznik z masą budyniową – najlepszy przepis
Do wybitnej w smaku szarlotki z budyniem niezbędne będą takie składniki jak:
- 6 dużych renet (lub innych ulubionych jabłek)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- pół szklanki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej)
- pół szklanki roztopionego wcześniej masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w większą kostkę.
- Wrzućcie do miski i zasypcie cukrem. Dodajcie cynamon, gałką muszkatołową oraz wanilię.
- Piekarnik nastawcie na 180 stopni C.
- Przygotujcie blachę. Posmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.
- Pokrojone jabłka wysypcie na dno blachy.
- Do dużej miski wsypcie mąkę, proszek do pieczenia, budyń, wlejcie roztopione masło oraz dodajcie jajka i mleko.
- Miksujecie całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możecie dolać mleko.
- Gotowe, jednolite ciasto wylejcie na wyłożone na blasze jabłka. Lekko zamieszajcie wszystko, by ciasto oblało całe jabłka.
- Pieczecie w piekarniku około 40-45 minut.
Ciasto możecie podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów, albo bitą śmietaną. Na drugi dzień będzie nadal wilgotne i puszyste.

Co można dodać do jabłek pod budyniem?
Jeśli chcecie nadać im jeszcze ciekawszy smak, możecie wzbogacić je o rodzynki, daktyle, orzechy, żurawinę. Można też dodać olejek migdałowy, albo rumowy. Jeszcze ciekawszą opcją może być wymieszanie jabłek z gruszkami, które przełamią smak jabłek i nadadzą jeszcze lepszą strukturę całemu ciastu. To od was zależy, jak ostatecznie będzie smakować ten jabłecznik.


