Zalewam jabłka prostym ciastem na szklanki. Po 45 min wyciągam z piekarnika deser marzeń

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto z jabłkami w wersji ekspresowej?
- Szybki przepis na ciasto z jabłkami
- Inne przepisy na desery z jabłkami
Październik to już ten czas w roku, kiedy wszystkie orzeźwiające desery na zimno zamieniamy na ciepłe wypieki o korzennym aromacie. Jednym z najpopularniejszych ciast na jesień jest bez wątpienia szarlotka, ale nie każdemu chce się zagniatać kruchy spód i rozdrabniać w palcach kruszonkę, dlatego mamy szybszą, a równie smaczną alternatywę. Zobaczcie, jak w kilka chwil zrobić szklankowe ciasto z jabłkami, a gdy raz go spróbujecie, nie wrócicie już do żadnych innych wypieków.
Jak zrobić ciasto z jabłkami w wersji ekspresowej?
Przepisy na szarlotkę, jabłecznik, czy ogólnie wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami mnożą się w sieci każdej jesieni. Wszystkie są pyszne, ale niektóre wymagają więcej pracy, a inne robi się błyskawicznie. My zdecydowanie wolimy tę drugą opcję, dlatego podpatrujemy wszystkie sprytne, szybkie przepisy, a jeden z nich znaleźliśmy na kanale youtube @HeniaFoksprzepismamypl.
Autorka pokazała tam ekspresowe ciasto z jabłkami, które robi się na szklanki i łyżki, bez żadnego ważenia składników. To ogromne ułatwienie dla tych, którzy nie mają wagi kuchennej i trudno im dokładnie omierzyć ilość mąki czy cukru. Co więcej, wszystko zrobicie w jednej misce, bez potrzeby wcześniejszego ubijania białek, czy ucierania oddzielnie żółtek z cukrem. Dzięki temu ekspresowe będzie nie tylko przygotowanie ciasta, ale i późniejsze sprzątanie, bo do umycia będzie tylko jedno naczynie, łopatki miksera i oczywiście szklanka oraz łyżka, którymi odmierzycie wszystkie składniki.
Aby przyrządzić taki ekspresowe ciasto z jabłkami potrzebujecie tylko 4 dużych jabłek oraz jajek, oleju, cukru, mąki i proszku do pieczenia. Oprócz tych bazowych produktów w przepisie pojawia się także kilka łyżek miodu, pół łyżeczki cynamonu i odrobina soli, która przełamuje słodkie nuty. Mieszanie ciasta pójdzie raz-dwa, natomiast jabłka musicie oczywiście obrać, a potem możecie je pokroić w kostkę i wrzucić do gotowej masy (jak robi to autorka przepisu) albo po prostu pokroić w ćwiartki i przerzucić do blachy, a potem zalać ciastem. Obie wersje wyjdą smacznie, więc wybór należy już tylko do was. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Szybki przepis na ciasto z jabłkami
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jabłka obierzcie ze skórki i wykrójcie z nich gniazda nasienne.
- Jajka ubijcie z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dolejcie do masy jajecznej olej, miód i dosypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksujcie na jednolite ciasto, a na koniec dodajcie około pół łyżeczki cynamonu.
- Formę wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wrzućcie kawałki jabłek, a następnie zalejcie je ciastem.
- Ciasto z jabłkami wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i pieczcie przez około 45 minut.
Źródło: Youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl

Inne przepisy na desery z jabłkami
Ekspresowe ciasto z jabłkami wychodzi przepyszne, ale z czasem i ono może się znudzić, więc warto przygotowywać je zamiennie z innymi deserami. Jeśli szukacie większej ilości przepisów na jabłkowe wypieki, koniecznie wypróbujcie także:
- ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami,
- jabłka w cieście francuskim,
- ciasto filo z jabłkami,
- tarta tatin,
- ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką,
- ciasto z dyni i jabłek.


