Zalewam siekane mięso z kurczaka ciastem i robię mięciutkie kotlety. Uwielbiają je wszyscy

W tym artykule:
- Siekane kotlety z kurczaka - klasyczny przepis
- Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka w lżejszej wersji?
- Siekane kotlety z kurczaka - przepis
Piersi z kurczaka to jeden z takich składników, który wielu z nas zawsze ma w lodówce lub zamrażarce. Wszystko dlatego, że nie kosztują dużo, są dostępne w każdym sklepie i można z nich łatwo przygotować sycący i szybki obiad. Zwykle jednak po prostu obtaczamy je w panierce z jajka oraz bułki i wrzucamy na rozgrzany olej, a można to zrobić jeszcze lepiej. Wystarczy posiekać mięso i wymieszać z kilkoma prostymi dodatkami, a powstaną obłędne kotlety, które posmakują każdemu. Bogactwo smaku i aromatu to zasługa 1 składnika.
Siekane kotlety z kurczaka - klasyczny przepis
Klasyczny przepis na kotlety siekane z kurczaka robi się obtaczając rozdrobione mięso z piersi w gęstym cieście z jajek, mąki, tartego sera i majonezu. Do tego czasem pojawiają się jeszcze różne warzywa, zioła i przyprawy, które można wymieniać w zależności od upodobań.
Mało kto jednak słyszał o innym sposobie, który pozwala uzyskać jeszcze smaczniejsze danie, a przy tym jest znacznie mniej kaloryczne. Nie trzeba bowiem tutaj żadnego dodatku tartego żółtego sera i ani grama majonezu, a przez to cały obiad nie wychodzi aż tak ciężki. Co ciekawe, wystarczą do tego tylko 3 bazowe składniki, czyli jajka, mąka i surowa cebula.
Ostatni produkt wprawdzie nie jest dziwny, ale używa się go tu nieco inaczej, bo zwykle kroimy cebulkę i podsmażamy ją na patelni, a tutaj ten krok jest zbędny. Początkowo może się to wydawać dziwne, ale okazuje się, że taka metoda genialnie się sprawdza i pozwala zaoszczędzić sporo czasu. To także idealne rozwiązanie, gdy ktoś z domowników nie przepada za kawałkami cebuli w kotletach. Tu ich nie wyczuje. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić przepyszne drobiowe kotlety siekane w nieco innej wersji.

Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka w lżejszej wersji?
Jeśli chcecie zrobić siekane kotlety z kurczaka prościej, szybciej i bardziej fit, wybierzcie wersję w cieście cebulowym. Aby je zrobić, musicie tylko zblendować cebulę z jajkiem na gładką masę, a następnie dodać mąkę, odrobinę jogurtu naturalnego i posiekane mięso. Taką mieszankę już tylko doprawiamy i gotowe. Samo smażenie nie różni się już tu niczym od klasycznego przepisu, czyli po prostu wykładamy gotową masę na kotlety łyżką na rozgrzaną patelnię, a po kilku minutach mamy najpyszniejszy obiad na szybko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyście takie kotlety upiekli w piwkarniku, a wtedy będą jeszcze bardziej dietetyczne i lekkostrawne.
Ten prosty, choć dość nietypowy przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @schmackhaft.tv. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników oraz krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.

Siekane kotlety z kurczaka - przepis
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 50 g mąki,
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
- przyprawy: czosnek, tymianek, sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso z piersi kurczaka drobno siekamy i przekładamy do dużej miski. W blenderze miksujemy obraną i pokrojoną cebulę z jajkiem i czosnkiem. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, zalewamy nią wcześniej przygotowane mięso i dodajemy jogurt, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Całość łączymy i wykładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, tworząc niewielkie kotleciki. Tak przygotowane siekane kotlety z kurczaka smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Źródło: Instagram.com/schmackhaft.tv/


