Zamiast bułki tartej, obtoczcie kanie w czymś innym. Będą 10 x smaczniejsze

W tym artykule:
- Jak przyrządzić kanie? Kotlety w panierce to nie wszystko
- Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kani?
- Prosty przepis na kanie w cieście naleśnikowym
- Kanie w cieście naleśnikowym - dodatki
Jeśli wybieracie się na jesienne grzybobranie, to koniecznie szukajcie dorodnych kapeluszy kani. Te grzyby są bowiem bardzo uniwersalne w kuchni i genialnie smakują nie tylko w panierce z bułki tartej i jajka, ale również w innej prostej otoczce. Wystarczy wymieszać kilka tanich składników, zanurzyć kapelusze grzybów i wrzucić je na patelnię, a już po paru minutach będziecie mogli cieszyć się przepysznym obiadem bez mięsa.
Jak przyrządzić kanie? Kotlety w panierce to nie wszystko
Jesienią wszyscy chętnie wypatrujemy w lasach tych grzybów, a potem smażymy kotlety z kani w panierce z jajka i bułki. Taki przepis jest zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na przygotowanie tych grzybów, ale można też przetestować inną, równie smaczną i prostą opcję. Chodzi tu o to, aby zanurzać kanie w zwykłym cieście naleśnikowym i smażyć na patelni. W ten sposób dosłownie w kilka chwil otrzymamy przepyszne i pięknie prezentujące się danie, które posmakuje każdemu. Kanie w cieście naleśnikowym zachwycają bowiem nawet tych, którzy nie przepadają za grzybowymi daniami.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kani?
Zwykłe ciasto naleśnikowe robi się z mąki, jajka i mleka, jednak to do smażenia grzybów powinno zawierać odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu naleśnikowa panierka znacznie lepiej się usmaży i lekko podrośnie podczas obróbki termicznej. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z tym składnikiem, bo na całą michę ciasta wystarczy już pół łyżeczki tego sypkiego spulchniacza. Warto też przygotować ciasto naleśnikowe o nieco gęstszej konsystencji niż zwykle, aby dobrze kleiło się ono do kapeluszy grzybów i nie spływało z nich przy układaniu na patelnię. Ważne jest więc to, aby pilnować proporcji składników, a tylko wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na kanie w cieście naleśnikowym.

Prosty przepis na kanie w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 6 dużych kapeluszy kani,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Najpierw dokładnie oczyśćcie kapelusze kani. Możecie je przekroić na połówki lub ćwiartki lub zostawić w całości. Oczyszczone kanie doprawcie kanie solą i pieprzem, ale tylko od strony blaszek.
- W dużej misce wymieszajcie mleko, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia i trochę soli.
- Gdy ciasto naleśnikowe będzie już gładkie i bez żadnych grudek, zanurzajcie w nim po kolei kapelusze kani i od razu wykładajcie je na rozgrzany tłuszcz.
- Kanie w cieście naleśnikowym smażcie z obu stron, aż będą złociste.

Kanie w cieście naleśnikowym - dodatki
Kanie w cieście naleśnikowym smakują pysznie same w sobie, ale jeśli chcecie dodać im więcej wyrazu, możecie doprawić masę ulubionymi smakami i aromatami. W tym celu do ciasta warto sypnąć na przykład szczyptę suszonego majeranku, tymianku lub rozmarynu. Możecie też bez obaw dodać odrobinę posiekanego świeżego koperku czy natki pietruszki. Dobrym dodatkiem do ciasta naleśnikowego na słono będzie też granulowany czosnek, który wzmocni zarówno smak, jak i aromat gotowego dania. Z kolei dla piękniejszego koloru ciasta możecie dodać maleńką szczyptę kurkumy, a wtedy ciasto naleśnikowe po usmażeniu zachwyci złocistą barwą.

