Zamiast godzinami gotować rosół, robię prostą zupę kurczakową. Rozgrzewa i syci 2x bardziej

W tym artykule:
Uwielbiany przez wielu z nas rosół domowy jest dość prosty w przygotowaniu, ale trzeba się na niego sporo naczekać. Dobry rosół musi bowiem wolno "pyrkać" na małej mocy palnika przez co około 3-4 godziny, a niektórzy gotują go nawet jeszcze dłużej, aby wydobyć z mięsa i warzyw pełnię smaku praz aromatu. Jeśli więc macie ochotę na rozgrzewającą i sycącą zupę, ale brakuje wam czasu to mamy świetną alternatywę, czyli zupę kurczakową. Zobaczcie, czego potrzebujecie do przygotowania tego przysmaku i wypróbujcie go, gdy nie będziecie mieli czasu na gotowanie niedzielnego rosołu.
Jak zrobić zupę kurczakową?
Zupa kurczakowa to prawdziwy hit na sycący i szybki obiad dla całej rodziny. Robi się ją na bazie pokrojonej piersi z kurczaka oraz gotowych kluseczek gnocchi. Te włoskie kuleczki smakują trochę jak nasze kopytka i można je bez problemu kupić w wielu marketach w gotowej wersji, która wymaga jedynie krótkiego obgotowania. Do tego już tylko trochę warzyw i śmietanką kremówka oraz podstawowe przyprawy, a pyszna zupa będzie gotowa o wiele szybciej niż rosół tradycyjny.
Co więcej, taka zupa z kurczakiem i kluseczkami będzie jeszcze bardziej sycąca i wartościowa, gdyż połączenie mięsa i klusek oraz sama gęsta konsystencja polewki sprawi, że nie będzie już potrzebne żadne drugie danie. Zobaczcie poniżej dokładny przepis na to proste danie, a z pewnością szybko stanie się ono waszym obiadowym ulubieńcem.

Prosty przepis na zupę kurczakową
Składniki:
- 2,5 litra bulionu,
- 400 g gnocchi,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła (+ odrobina do podsmażenia cebulki),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie, a następnie podsmażcie w garnku na maśle.
- Marchew również obierzcie i pokrójcie w małą kostkę lub cienkie plasterki, a seler naciowy posiekajcie. Dorzućcie warzywa do cebulki z czosnkiem gdy już się zeszklą i smażcie całość jeszcze przez chwilę. Całość zalejcie bulionem i zagotujcie.
- Pierś z kurczaka pokrójcie w cienkie paseczki i dorzućcie do gotującej się zupy. Całość gotujcie na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmijcie kurczaka z garnka i dołóżcie do miseczki na później.
- Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i dodajcie 2 łyżki mąki. Całość mieszajcie i podsmażajcie, aż zrobi się gęsta, rumiana zasmażka. Dodajcie ją do garnka z zupą i dokładnie wymieszajcie.
- Teraz dodajcie do gotującej się zupy gotowe gnocchi oraz umyte liście szpinaku i gotujcie wszystko jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec zabielcie zupę śmietanką kremówką i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Dorzućcie też wcześniej ugotowanego kurczaka.
- Gotowa zupa kurczakowa świetnie smakuje sama w sobie, ale dla urozmaicenia możecie podać ją z posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Inne pomysłowe przepisy na zupy
A jeśli tak przygotowana zupa kurczakowa wam posmakuje i nabierzecie ochoty na inne nietypowe przepisy, to koniecznie wypróbujcie też takie przysmaki jak:
- zupa z serków topionych,
- zupa meksykańska,
- zupa orzechowa,
- zupa z czarnej fasoli,
- zupa szpinakowa,
- zupa krem z kalarepy,


