Sałatka jarzynowa to klasyk, który gości na niemal każdym świątecznym stole. Niektórzy robią ją z cebulą, inni z porem, jeszcze inni dodają jabłko. Jednak podstawą sałatki są gotowane warzywa i jajka. Sałatka jest pyszna, ale już samo jej przygotowanie mniej przyjemne. W domu zawsze trwają dyskusje, kto pokroi warzywa i uwagi jak drobna powinna być kostka.

Reklama
Sałatka jarzynowa

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę sałatkę, byłam pewna, że będzie w smaku podobna do klasycznej sałatki jarzynowej. Już po 1 kęsie wiedziałam, że to zupełnie inna bajka. Wzięłam przepis i zrobiłam w domu. Jej przygotowanie trwa chwilę, a mieszanka smaków zachwyci każde podniebienie. Dodatkowo chrupiący boczek i orzechy sprawiają, że jedzenie jej to doznania na wielu poziomach. Jednak równie ważnym, jak może nie kluczowym elementem tej sałatki, jest sos na bazie maślanki. To on scala wszystkie smaki i nadaje pazura całemu daniu. Zobaczcie jak szybko i prosto przygotowuje się tę sałatkę i podajcie ją w te święta najbliższym. Będą zaskoczeni i zachwyceni.

Sałatka kalafiorowa z aromatycznym sosem

W tym przepisie nie znajdziecie całego gara gotowanych warzyw, które trzeba potem obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Nie poświecicie też na jej przygotowania kilku godzin. Robi się ją szybko i prosto, co w okresie świątecznym ma kluczowe znaczenie. Więc zamiast tracić czas na klasyczną sałatkę jarzynową, zróbcie w tym roku taką. Oprócz kalafiora potrzebujecie tylko kilka składników, w tym groszek i ciecierzycę z puszki, więc nie trzeba z nimi nic robić, oprócz odsączenia z płynu. Do tego chwila siekania, smażenia, przygotowanie sosu i gotowe.

Do zrobienia tej sałatki potrzebujecie:

  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
  • 1 mała główka kalafiora
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • seler naciowy
  • dymka

Na sos:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Kalafior ugotujcie al dente w osolonej wodzie. Plasterki boczku pokrójcie w paseczki i podsmażcie na patelni na chrupiąco. Seler naciowy pokrójcie w plasterki. Dymkę posiekajcie drobno. Ugotowany i ostudzony kalafior podzielcie na małe kawałki, dodajcie odcedzony groszek, ciecierzycę, boczek, seler i dymkę.

Reklama

Przygotujcie sos. Do miseczki wlejcie maślankę, dodajcie majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszajcie. Dodajcie sok z cytryny i doprawcie solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszajcie. Gotowym sosem polejcie sałatkę i całość wymieszajcie.
Na koniec posypcie sałatkę orzechami nerkowca. Możecie je wcześniej lekko podrumienić na patelni, ale nie jest to konieczne.

Reklama
Reklama
Reklama