Piernik to obok makowca i sernika największa gwiazda świątecznych spotkań przy stole. Oczywiście każda gospodyni ma na to ciasto swój własny przepis, jednak zwykle ciasta te w każdej rodzinie wyglądają bardzo podobnie. Pomiędzy korzennymi płatami ciasta kryją się zazwyczaj słodkie, gęste powidła, a całość przykrywa gruba warstwa czekolady. Okazuje się jednak, że piernik może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy zmienić tylko 1 składnik.

Reklama

Jak zrobić piernik inaczej?

Na większości świątecznych stołów króluje piernik przekładany powidłami, ale to tylko początek pysznych pomysłów na korzenne ciasto. Mało kto wie, że zamiast smarować piernikowe blaty śliwkową konfiturą, lepiej wybrać domowy kajmak lub gotową masę krówkową z puszki, a wypiek zyska 300% więcej smaku. Tak przygotowane ciasto jest nie tylko znacznie pyszniejsze, ale nabiera też bardziej kremowej konsystencji, przez co dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić piernik z kajmakiem krok po kroku.

krem karmelowy

Przepis na piernik z kajmakiem

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 120 g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 300 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 puszki masy kajmakowej,
  • 2 tabliczki czekolady.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z powidłami, cukrem, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. Gdy wszystko dobrze się połączy, zdejmujemy garnuszek z palnika i odstawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy miód, mleko oraz jajka i ponownie wszystko mieszamy. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę i łączymy składniki aż zamienią się w gęste, gładkie ciasto.

Reklama

Tak przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Taki piernik pieczemy przez około 45 minut, a następnie studzimy i dzielimy na 2 części. Teraz wystarczy już tylko posmarować jedną z nich grubą warstwą masy kajmakowej i przykryć drugim blatem. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy nią gotowy piernik z kajmakiem.

Reklama
Reklama
Reklama