Zamiast kutii robię słowackie bobalki z makiem. 3x mniej pracy, a smak jeszcze lepszy

Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o czymś takim jak bobalki z makiem, koniecznie nadróbcie zaległości, a z pewnością nie pożałujecie. To danie jest banalnie proste, a przy tym absolutnie przepyszne, więc warto zaserwować je na świątecznym stole. Zobaczcie, czym są bobalki i jak je zrobić, a gdy raz spróbujecie, ciężko wam będzie się od nich oderwać.
Bobalki z makiem - co to jest?
Czym są bobalki? Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryją się słowackie kluski chlebowe na słodko lub słono, które można spotkać zarówno w wersji pieczonej, jak i gotowanej. Można jeść je na przykład z kapustą, jednak podane z makiem i miodem genialnie zastąpią tradycyjną kutię wigilijną. Zamiast więc godzinami moczyć i gotować pszenicę, lepiej wybrać ten szybki i prosty, a równie pyszny zamiennik.
Jak zrobić bobalki z makiem?
Receptura jest banalnie prosta i potrzebujecie jedynie mąki, jajka i trochę ciepłej wody. Wszystko szybko zagniatamy jak klasyczne ciasto pierogowe i gotowe. Teraz wystarczy już tylko uformować z masy niewielkie kuleczki lub pałeczki i ugotować je we wrzątku. Co prawda w bobalki znajdziemy też w wersji z ciasta drożdżowego, jednak poniższy przepis jest zdecydowanie najprostszy i najszybszy. Zobaczcie, jak zrobić bobalki z makiem krok po kroku i koniecznie wypróbujcie ten przysmak w tym roku.

Przepis na bobalki słowackie
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 jajko,
- ciepła woda,
- 100 g suchego maku,
- 2-3 łyżki miodu,
- odrobina mleka.
Przygotowanie:
Z mąki, wody i jajka zagniatamy jednolitą masę, tak, aby miała konsystencję jak ciasto jak na pierogi. Następnie formujemy z niej niewielkie kuleczki, które gotujemy we wrzątku do miękkości. Gotowe bobalki odcedzamy i bierzemy się za przygotowanie maku. Najpierw musimy utrzeć suche ziarenka z odrobiną mleka i wymieszać je z miodem, a następnie dodać do tego przygotowane wcześniej bobalki i wszystko połączyć.

