Zamiast masła, daję do jagodzianek lepszy i tańszy składnik. Robot z Lidla robi je za mnie i są ekstra

W tym artykule:
Sezon na jagody w tym roku rozpoczął się znacznie wcześniej, niż zwykle. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić jagodzianki. Wszystko podrożało, dlatego ucinam koszty rezygnując z masła. Drożdżówki nadal będą pyszne i pulchne. Z pomocą robota z Lidla wychodzą przepyszne i robi się je niezwykle szybko.
Robot kuchenny Lidl SilverCrest
Bez niego, żaden wypiek nie wychodzi mi równie dobrze. Robot planetarny od SilverCrest sprawia, ze mam ochotę częściej piec. Jest idealny do mieszania, ubijania i zagniatania ciasta. Ma wydajny silnik o mocy 600 W – miesza nawet zwarte ciasto. W zestawie znajduje się osłona chroniąca przed zachlapaniem z otworem do napełniania, hak do zagniatania, trzepaczka i mieszadło. Dobrze radzi sobie z ciastem ucieranym, drożdżowym oraz innymi smakołykami. Hak do zagniatania ciasta i mieszadło z powłoką Teflon® zapobiega przywieraniu składników i szybsze mycie.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:
Super robot. Gorąco polecam.
Stosunek ceny do jakości w pełni spełnia moje wymagania wobec takiego urządzenia. Podoba mi się kolor i design. Ogromnym plusem, który wpływa na stabilność maszyny, są przyssawki znajdujące się w dolnej części urządzenia. Pozostaje na swoim miejscu nawet podczas bicia z dużą prędkością. Trzymają się bardzo dobrze. Specjalnie wybrałem SilverCrest, ponieważ mam dobre doświadczenia ze wszystkimi urządzeniami kuchennymi, które kupiłem tej marki. Dodatkowo: odkąd mam ten nowy robot kuchenny, częściej piekę ciasta. Krótko mówiąc, jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Szukałam robota kuchennego, ponieważ lubię piec. Jest to możliwe dzięki temu prostemu w obsłudze robotowi kuchennemu. Mieszanie ciasta, ubijanie białek i nie tylko. I ten też był nieźle wyceniony.
Jak zrobić pyszne jagodzianki bez masła?
Moja mama zawsze wiedziała, jak zrobić przepyszne jagodzianki. To smak dzieciństwa, którego nigdy nie zapomnę. Pełne jagód w środku, rozpływające się w ustach i bardzo pulchne. Jej sekretem jest to, że nie dodaje do nich ani masła, ani margaryny. A co dokładnie? Śmietana 36% to jej niezawodna metoda. Jesteście ciekawi przepisu na jagodzianki bez masła? Zróbcie od razu z podwójnej porcji - nie mówcie, że was nie ostrzegałam, będzie pysznie!
Składniki:
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki 36%
- 6 g drożdży instant
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 600 g jagód + 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie przesiejcie za pomocą sitka do miski robota. Dodajcie drożdże suche lub odpowiednik świeżych - około 15 g i zróbcie rozczyn na ciepłej wodzie lub mleku. Wsypcie cukier i sól. Włączcie robota na małe obroty z hakiem i dodajcie stopniowo jajka i śmietanę.
Wyróbcie ciasto przez około 10 minut. Ciasto odstawcie na noc do lodówki lub na około 3-4 godziny. Wyróbcie ręką i rozwałkujcie wycinając małe kółka z miseczki. Wypełnijcie je farszem z jagód połączonych z cukrem.
Odstawcie do wyrośnięcia pod ściereczką na 2 godziny. Posmarujcie białkiem lub żółtkiem przed pieczeniem. Pieczcie przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


