W tym artykule:

  1. Jak zrobić tartę na słono? Ciasto kruche nie będzie potrzebne
  2. Prosta tarta ziemniaczana - przepis
  3. Jaki farsz do tarty ziemniaczanej?
Reklama

Klasyczna wytrawna tarta z warzywami czy mięsem bazuje na kruchym spodzie z mąki, masła i jajka bądź samego żółtka. Okazuje się jednak, że takie danie można przygotować znacznie szybciej i prościej, a wystarczy tylko skorzystać ze sprytnego patentu. Ten prosty myk zachwycił nas od pierwszego wejrzenia i aż żałujemy, że nie znaliśmy go wcześniej, bo bardzo ułatwia życie, a dodatkowo smakuje wyśmienicie. Poznajcie go i wy, a od tej pory będziecie korzystali z niego regularnie.

Jak zrobić tartę na słono? Ciasto kruche nie będzie potrzebne

Macie dość wyrabiania składników na ciasto kruche, a potem chłodzenia gotowej masy w lodówce, wałkowania jej i wykładania nią formy? Jest na to lepszy sposób. Smaczny i sycący spód do tarty na słono możecie wyczarować w kilka sekund i to bez brudzenia rąk i blatu kuchennego. Zamiast zagniatać i wałkować kruche ciasto, wystarczy tylko ugotować kilka ziemniaków, a następnie przełożyć je do formy na tartę i docisnąć dnem dużego garnka. W ten sposób zwykłe kartofle w kilka sekund zamienią się zwarty i idealnie równy spód do tarty, który będzie łatwo się kroił i oczywiście pysznie smakował. Potem wystarczy już tylko wypełnić taką bazę ulubionymi składnikami i sosem, a całą resztę zrobi już za was piekarnik.

Ten genialny w swojej prostocie patent podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @gawe_l/. W tym przepisie autor wykorzystuje do nadzienia sezonowe kurki, ale możecie skorzystać z ziemniaczanej bazy i tylko podmieniać składniki farszu, tworząc w ten sposób przeróżne połączenia smakowe, jakie tylko przyjdą wam do głów. Poniżej znajdziecie dokładny przepis z proporcjami wszystkich składników oraz krótkie wideo, na którym dokładnie widać cały proces przygotowania krok po kroku.

tarta cebulowa

Prosta tarta ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 7-8 młodych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 100 g mozzarelli,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 30 ml białego wina,
  • 300 g świeżych kurek,
  • 1 czerwona cebula,
  • świeży szczypiorek i tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie trzeba obierać ich ze skórki) i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je do formy na tartę i przyciskamy dnem dużego garnka, aby stworzyły płaski spód.
  2. Uformowany ziemniaczany spód do tarty wypełniamy dokładnie oczyszczonymi kurkami i przygotowujemy w oddzielnej misce sos. Jajka mieszamy ze śmietanką kremówką, białym winem, startym serem mozzarella oraz przyprawami.
  3. Tak przygotowaną masę zalewamy kurki na spodzie z ziemniaków, a na wierzchu układamy cienko pokrojoną czerwoną cebulkę.
  4. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut, aż wierzch tarty będzie ładnie zarumieniony. Gotowe danie posypujemy na wierzchu posiekanym szczypiorkiem oraz świeżymi gałązkami tymianku i od razu podajemy na stół.

Źródło: Instagram.com/gawe_l/

Jaki farsz do tarty ziemniaczanej?

Tak przygotowany ziemniaczany spód do tarty można wypełnić wszystkimi ulubionymi składniami, jakie tylko macie w lodówkach. Wykorzystujcie więc różne połączenia smakowe, a wtedy to danie nigdy wam się nie znudzi. Zamieniając kruche ciasto na ziemniaczane spód, możecie przygotować szybsze wersje takich klasyków jak:

Reklama

Jak sami widzicie, możliwości jest tu całe mnóstwo i możecie zapiekać na ziemniaczanym spodzie wszystko to, co akurat jest najtańsze na straganach i w marketach. Wybierajcie więc sezonowe składniki i przetestujcie przeróżne wariacje smakowe wytrawnej ziemniaczanej tarty, a potem sami wybierzcie, która wersja smakuje wam najbardziej.

tarta na słono
Reklama
Reklama
Reklama