Zamiast na kruchym cieście, robię tartę na ziemniakach. Trik z garnkiem jest genialny

W tym artykule:
- Jak zrobić tartę na słono? Ciasto kruche nie będzie potrzebne
- Prosta tarta ziemniaczana - przepis
- Jaki farsz do tarty ziemniaczanej?
Klasyczna wytrawna tarta z warzywami czy mięsem bazuje na kruchym spodzie z mąki, masła i jajka bądź samego żółtka. Okazuje się jednak, że takie danie można przygotować znacznie szybciej i prościej, a wystarczy tylko skorzystać ze sprytnego patentu. Ten prosty myk zachwycił nas od pierwszego wejrzenia i aż żałujemy, że nie znaliśmy go wcześniej, bo bardzo ułatwia życie, a dodatkowo smakuje wyśmienicie. Poznajcie go i wy, a od tej pory będziecie korzystali z niego regularnie.
Jak zrobić tartę na słono? Ciasto kruche nie będzie potrzebne
Macie dość wyrabiania składników na ciasto kruche, a potem chłodzenia gotowej masy w lodówce, wałkowania jej i wykładania nią formy? Jest na to lepszy sposób. Smaczny i sycący spód do tarty na słono możecie wyczarować w kilka sekund i to bez brudzenia rąk i blatu kuchennego. Zamiast zagniatać i wałkować kruche ciasto, wystarczy tylko ugotować kilka ziemniaków, a następnie przełożyć je do formy na tartę i docisnąć dnem dużego garnka. W ten sposób zwykłe kartofle w kilka sekund zamienią się zwarty i idealnie równy spód do tarty, który będzie łatwo się kroił i oczywiście pysznie smakował. Potem wystarczy już tylko wypełnić taką bazę ulubionymi składnikami i sosem, a całą resztę zrobi już za was piekarnik.
Ten genialny w swojej prostocie patent podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @gawe_l/. W tym przepisie autor wykorzystuje do nadzienia sezonowe kurki, ale możecie skorzystać z ziemniaczanej bazy i tylko podmieniać składniki farszu, tworząc w ten sposób przeróżne połączenia smakowe, jakie tylko przyjdą wam do głów. Poniżej znajdziecie dokładny przepis z proporcjami wszystkich składników oraz krótkie wideo, na którym dokładnie widać cały proces przygotowania krok po kroku.

Prosta tarta ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 7-8 młodych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 100 g mozzarelli,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 30 ml białego wina,
- 300 g świeżych kurek,
- 1 czerwona cebula,
- świeży szczypiorek i tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie trzeba obierać ich ze skórki) i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je do formy na tartę i przyciskamy dnem dużego garnka, aby stworzyły płaski spód.
- Uformowany ziemniaczany spód do tarty wypełniamy dokładnie oczyszczonymi kurkami i przygotowujemy w oddzielnej misce sos. Jajka mieszamy ze śmietanką kremówką, białym winem, startym serem mozzarella oraz przyprawami.
- Tak przygotowaną masę zalewamy kurki na spodzie z ziemniaków, a na wierzchu układamy cienko pokrojoną czerwoną cebulkę.
- Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut, aż wierzch tarty będzie ładnie zarumieniony. Gotowe danie posypujemy na wierzchu posiekanym szczypiorkiem oraz świeżymi gałązkami tymianku i od razu podajemy na stół.
Źródło: Instagram.com/gawe_l/
Jaki farsz do tarty ziemniaczanej?
Tak przygotowany ziemniaczany spód do tarty można wypełnić wszystkimi ulubionymi składniami, jakie tylko macie w lodówkach. Wykorzystujcie więc różne połączenia smakowe, a wtedy to danie nigdy wam się nie znudzi. Zamieniając kruche ciasto na ziemniaczane spód, możecie przygotować szybsze wersje takich klasyków jak:
- tarta z brokułami,
- tarta dyniowa,
- tarta z łososiem,
- tarta serowa,
- tarta ze szparagami,
- tarta ze szpinakiem i boczkiem,
- tarta z kurkami,
- tarta z cukinią.
Jak sami widzicie, możliwości jest tu całe mnóstwo i możecie zapiekać na ziemniaczanym spodzie wszystko to, co akurat jest najtańsze na straganach i w marketach. Wybierajcie więc sezonowe składniki i przetestujcie przeróżne wariacje smakowe wytrawnej ziemniaczanej tarty, a potem sami wybierzcie, która wersja smakuje wam najbardziej.


