Zamiast piec biszkopt, robię roladę z wafli. W środku niezwykła masa czekoladowa

W tym artykule:
Lubicie deserowe rolady z pysznymi nadzieniami w środku? Zwykle takie wypieki robi się na bazie ciasta biszkoptowego, ale jest znacznie prostszy i błyskawiczny patent. Wystarczy wykorzystać wafle tortowe i posmarować je pysznym nadzieniem, a do środka włożyć jeszcze jedną smaczną niespodziankę. W ten sposób w kilka chwil powstanie pyszny i pięknie prezentujący się na stole deser, który z pewnością błyskawicznie zniknie co do okruszka.
Jak zrobić roladę z wafli?
Kwadratowe wafle tortowe to dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie często kupowały taką bazę, aby potem szybko wypełnić ją ulubionym nadzieniem i wyczarować w ten sposób genialny deser w kilka minut. Zwykle jednak wafle po prostu smarowało się kajmakiem lub czekoladową masą, a potem układało warstwowo jeden na drugim. Można to jednak zrobić równie łatwo, a znacznie bardziej efektownie.
Wystarczy tylko wziąć 2 czyste, wilgotne ściereczki i ułożyć płat waflowy pomiędzy nimi na kilka chwil, aby wafel zmiękł i nabrał elastyczności. Nie wolno jednak trzymać waflowego arkusza pomiędzy ściereczkami, gdyż dość szybko chłonie on wodę i przy zbyt długim moczeniu może po prostu zacząć się rozpadać. Łatwo jednak wyczujecie moment, gdy wafelek już będzie się łatwo zwijał, a jeszcze nie stanie się miękki i rozlazły.
Zobacz też: Najprostsza rolada z kremem. Zalewam herbatniki mlekiem i nie nagrzewam nawet piekarnika

Czym nafaszerować roladę waflową?
A gdy mamy już taki plastyczny wafel, pakujemy w niego nadzienie na bazie czekolady, masła, cukru i orzechów włoskich. Całość trzeba jednak wymieszać etapami, więc najpierw rozpuszczamy czekoladę z masłem, a w drugiej miseczce ucieramy żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Potem wszystko łączymy, dodajemy posiekane orzechy włoskie i mamy najpyszniejsze nadzienie do rolady gotowe w kilka chwil.
Jakby jednak słodkości było mało, dodajemy do środka każdego wafla po kilka galaretek w cukrze, ułożonych w równych rządku. Dzięki temu potem po zwinięciu roladki w samym środku otrzymamy kolorową niespodziankę, która upiększy każdy plasterek deseru i sprawi, że będzie on jeszcze smaczniejszy.
Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce i dopiero po kilku godzinach możemy go kroić. Każdy plasterek będzie porządnie wypełniony czekoladową masą, a w samym środku znajdzie się kolorowa galaretka dla przełamania smaku. Zobaczcie, jak przygotować taką masę krok po kroku i bierzcie się za zawijanie.

Przepis na roladę waflową z galaretką
Składniki:
- 5 szt. kwadratowych wafli tortowych,
- 80 g cukru,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 4 żółtka jaj,
- 1 kostka masła,
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- około 20 szt. galaretek w cukrze.
Przygotowanie:
- Czekoladę połamcie na małe kawałki i włóżcie ją do miski razem z pokrojonym w kostkę masłem. Całość ustawcie na garnku z wrzątkiem i w takiej kąpielni wodnej rozpuśćcie czekoladę z masłem na gładką masę. Na koniec odstawcie wszystko do lekkiego przestudzenia.
- Żółtka utrzyjcie z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajcie wystudzoną płynną czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszajcie całość i dodajcie drobno posiekane orzechy włoskie.
- Przygotujcie dwie czyste ściereczki i zamoczcie je w wodzie, a potem dokładnie odciśnijcie. Na jednej wilgotnej szmatce ułóżcie płat waflowy, a następnie przykryjcie go drugą mokrą ściereczką i zostawcie tak na chwilę.
- Gdy wafel już lekko zmięknie, ale nie będzie jeszcze przesiąknięty wodą, zdejmijcie górną ściereczkę i rozsmarujcie na waflu masę czekoladową z orzechami. Na tym ułóżcie rządek galaretek i zacznijcie zwijać całość ciasno w zgrabną roladę.
- Tak samo postępujcie z pozostałymi 4 waflami, aż cała masa czekoladowa i galaretki się skończą.
- Wszystkie gotowe rolady zawińcie folią aluminiową i wstawcie do lodówki na kilka godzin, a dopiero po porządnym schłodzeniu krójcie deser w zgrabne plasterki.


