Aby własnoręcznie zrobić rogale marcińskie, wcale nie musicie spędzać w kuchni długich godzin. Wystarczy wykorzystać sprytny przepis, dzięki któremu czas przygotowania skraca się do minimum, za to smak i wygląd pozostają jak z dobrej piekarni. Zobaczcie najprostszą recepturę i przygotujcie domowe rogale marcińskie, za którymi oszaleje cała rodzina.

Reklama

Z czego robi się rogale marcińskie?

Prawie każdy choć raz jadł ten sezonowy przysmak, ale mało kto porywa się, aby zrobić go samodzielnie. Tymczasem okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Te kultowe słodycze nadziane są białym makiem, który miesza się między innymi z bakaliami, okruszkami ciasta biszkoptowego, tłuszczem i jajkami.

Jak zrobić szybkie rogale marcińskie?

Zwykle przepis na rogale świętomarcińskie wymaga pieczołowitego wyrabiania masy, a potem wielu godzin czekania aż ciasto wyrośnie, jednak można prościej. Poniższy przepis pozwala przygotować kultowe słodycze w domowej wersji przy minimalnym wysiłku i z szybkim wyrastaniem w lodówce. Zobaczcie recepturę krok po kroku i koniecznie ją przetestujcie w waszych kuchniach. Wystarczy tylko zrobić zaczyn i odstawić go na 15 minut, aby zaczął pracować, a po dalszym wymieszaniu ciasta trzeba je już tylko rozwałkować, posmarować masłem, a potem dwukrotnie złożyć i schować do lodówki. Sprawdźcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

kruche rogaliki

Prosty przepis na domowe rogale marcińskie

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 220 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 300 g masy makowej
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki drobnego cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, razem z łyżeczką cukru łyżką mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy tak przygotowany zaczyn na 15 minut. W międzyczasie możemy drobno posiekać orzechy włoskie.

Gdy zaczyn będzie już pracował, dodajemy do niego jajko, mąkę, 2 łyżeczki cukru i zagniatamy wszystko. Następnie dorzucamy 30 g masła i dalej wyrabiamy, aż masa zamieni się w gładkie, elastyczne ciasto. Tak przygotowaną masę wałkujemy na grubość około 1 cm, a następnie smarujemy resztą masła i składamy dwa razy na pół. Tak przygotowane ciasto drożdżowe ląduje teraz w lodówce.

W tym czasie ucieramy mikserem masę marcepanową i dodajemy do niej biały mak, bakalie, śmietanę i cukier puder. Wszystko dokładnie łączymy. Teraz wyjmujemy ciasto z lodówki, po czym wałkujemy je ponownie na kształt prostokąta i wycinamy z niego trójkąty.

Reklama

Każdy trójkącik smarujemy masą i zawijamy, a gotowe rogale marcińskie wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama