Zamiast placków robię puszyste racuchy ziemniaczane. Przepis przywiozłam z kresów

W tym artykule:
- Jak się robi racuchy z ziemniaków?
- Racuchy ziemniaczane - przepis
- Z czym podawać racuchy ziemniaczane?
Klasyczny przepis na racuchy drożdżowe jest dość czasochłonny, gdyż wymaga odstawienia ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Jeśli jednak nie macie tyle czasu i chcecie szybko zajadać się puszystymi placuszkami, możecie wybrać też wersję na proszku do pieczenia lub sody. Zwykle takie ciasto na racuchy robi się na bazie kefiru lub maślanki, ale jest jeszcze smaczniejsza i ciekawsza opcja. Racuchy ziemniaczane to prawdziwy przysmak, a do tego robi się ja bardzo szybko i łatwo.
Jak się robi racuchy z ziemniaków?
Jak sama nazwa wskazuje, racuchy ziemniaczane robi się na bazie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę kartofli. Takie danie będzie więc nie tylko szybkim i sycącym posiłkiem, ale też świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostają nam często z rodzinnych obiadów. Ważne jednak, aby takie kartofle najpierw przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia, gdyż tylko wtedy nabiorą idealnie kremowej konsystencji. W przeciwnym razie w racuchach będą wyczuwalne grudki, a tego przecież nie chcemy.
Do takiej podstawy wystarczą już tylko jajka, mąka pszenna i trochę sody oczyszczonej, dzięki której masa nabierze puszystości i po usmażeniu pięknie wyrośnie. Na koniec zostają jeszcze tylko przyprawy, czyli sól i pieprz, choć możecie tu też sypnąć wszelkie ulubione zioła czy szczyptę papryki lub granulowanego czosnku. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować racuchy ziemniaczane na słodko, a wtedy słone przyprawy po prostu zamieniamy na cukier i wanilię lub mielony cynamon. Weźcie więc tych kilka prostych składników, a w kilka chwil zamienicie zimne ziemniaki w absolutnie przepyszne, pulchne i chrupiące racuszki.

Racuchy ziemniaczane - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 średnie jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka wybijamy do dwóch misek, dzieląc je na białka i żółtka.
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej sprawdzą się takie z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę, a następnie wbijamy do nich jajka, dodajemy sól z pieprzem i mieszamy całość.
- Następnie dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną (zamiennie można użyć proszku do pieczenia, ale wtedy dodajemy do nieco więcej).
- Na koniec białek jaj i odrobiny soli ubijamy sztywną pianę i powoli łączymy ją z resztą składników, aby nie opadła.
- Gotowe ciasto na racuchy ziemniaczane wykładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Placuszki smażymy na średniej mocy palnika, aż będą rumiane, a następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Potem dopiekamy je z drugiej strony, aż będą chrupiące i idealnie wyrośnięte.
Z czym podawać racuchy ziemniaczane?
Usmażone racuchy z ziemniaków są tak pyszne same w sobie, że trudno się powstrzymać przed pałaszowaniem ich wprost z patelni, jednak aby stworzyć z nich pełnowartościowy obiad, warto zaserwować je z sycącymi dodatkami. W wersji na słono, racuchy ziemniaczane najlepiej sprawdzą się do gęstego gulaszu lub polane aromatycznym sosem. Najlepiej sprawdzi się tu domowy sos grzybowy lub sos koperkowy.
Co więcej, racuchy z ziemniaków mogą być świetnym zamiennikiem zwykłych tłuczonych ziemniaków lub gładkiego puree ziemniaczanego. Gdy podamy takie placuszki do kotleta czy smażonej ryby oraz surówki, danie od razu nabierze ciekawszego wyglądu i smaku, który zachwyci wszystkich gości.
Z kolei racuchy ziemniaczane na słodko najlepiej podawać z kleksem posłodzonej, gęstej śmietany lub odrobiną ulubionej konfitury. Dobrym pomysłem będzie też dodatek greckiego jogurtu naturalnego lub waniliowego serka homogenizowanego, a do tego na wierzchu pokrojone świeże owoce sezonowe. Można też po prostu posypać je cukrem pudrem lub ewentualnie mieszanką cukru i cynamonu.


