W tym artykule:

  1. Jak zrobić duży placek ziemniaczany?
  2. Jak smażyć placek ziemniaczany w dużej wersji? Wybierzcie dobry tłuszcz
  3. Duży placek ziemniaczany - przepis Ewy Wachowicz
Reklama

Każdy z nas kocha placki ziemniaczane za ich smak i chrupkość, ale mało kto lubi sam proces smażenia. Musimy wtedy bowiem długo stać nad patelnią i przewracać każdy placuszek, a dodatkowo wszędzie pryska olej i roznosi się jego mało przyjemny zapach. Jest jednak prosty sposób, aby zminimalizować wszystkie te problemy, a przy tym najeść się do syta. Wystarczy przygotować jeden duży placek dla całej rodziny, tak jak robi to Ewa Wachowicz.

Jak zrobić duży placek ziemniaczany?

Niedawno trafiliśmy na genialny w swojej prostocie przepis na duży placek ziemniaczany w stylu szwajcarskiego rosti. Taki patent pokazała na jednym z portali Ewa Wachowicz, a my z miejsca zakochaliśmy się w tym sposobie. Są tu same korzyści, bo smak pozostaje ten sam, ale przygotowania stają się znacznie prostsze. Gdy bowiem przygotujecie jeden, a konkretny placek ziemniaczany, zaoszczędzicie sporo czasu i odejdzie wam stanie przy patelni oraz ciągłe osłanianie się od pryskającego wszędzie tłuszczu.

Same składniki są jednak jeszcze prostsze, niż w klasycznym przepisie na placki ziemniaczane, bo nie trzeba tu dodawać jajka ani mąki i wystarczą same starte ziemniaki oraz trochę roztopionego masła. Przy odpowiedniej technice przygotowania ziemniaczana baza świetnie bowiem skleja się w jednolitą masę i nie ma potrzeby dodawania do niej żadnych "sklejających" produktów. Ważne jest jednak sposób obróbki i sam tłuszcz, na jakim będziecie smażyli takiego placka. Zobaczcie, jak robi to Ewa Wachowicz i koniecznie spróbujcie odtworzyć taki giga placek w swoich kuchniach.

tarte ziemniaki

Jak smażyć placek ziemniaczany w dużej wersji? Wybierzcie dobry tłuszcz

Gdy macie już starte kartofle, połączone z topionym masłem i przyprawami, pozostaje już tylko zamienić taką masę w jeden, porządny placek ziemniaczany. Aby to zrobić, najlepiej zastosować aż 2 metody obróbki termicznej, czyli najpierw podsmażyć całość na patelni, a potem zapiec w piekarniku. Ważne jest tu więc, aby użyć takiej patelni, którą można umieszczać w piekarniku, czyli z odpowiednią rączką lub z takim uchwytem, który można odpiąć.

Jeśli natomiast chodzi o samo smażenie, to istotny jest tutaj rodzaj tłuszczu jaki wybierzecie, a Ewa Wachowicz poleca do tego smalec gęsi. Taki tłuszcz ma bowiem wiele walorów i to nie tylko smakowych, ale również zdrowotnych, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Jeśli jednak nie macie dostępy do tego składnika, możecie zastąpić go zwykłym wieprzowym smalcem lub masłem klarowanym. Zobaczcie dokładny przepis Ewy Wachowicz i przygotujcie wielki placek ziemniaczany dla całej rodziny.

placki ziemniaczane z mozzarellą

Duży placek ziemniaczany - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • smalec gęsi do smażenia
  • pomidorki do podania

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania i starcia ziemniaków, a potem posypcie je solą i odstawcie na jakiś czas, aby puściły nadmiar wody.
  2. Posolone ziemniaki mocno dociśnijcie z całego płynu, a następnie wymieszajcie z roztopionym masłem i wszystkimi przyprawami.
  3. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na patelnię z rozgrzanym smalcem gęsim i smażcie na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  4. Po tym czasie delikatnie obróćcie placek i smażcie go przez kolejne 20 minut, a na koniec przełóżcie patelnię do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ostatnich 10 minut obróbki.
  5. Gotowy placek ziemniaczany podawajcie jako dodatek do obiadu lub samodzielne dani, na przykład z ulubionym sosem.
Reklama

Źródło: kobieta.interia.pl

masa na placki ziemniaczane
Reklama
Reklama
Reklama