Zamiast smażyć górę placków ziemniaczanych, Ewa Wachowicz robi jeden, a porządny. Ale tylko na takim tłuszczu

W tym artykule:
- Jak zrobić duży placek ziemniaczany?
- Jak smażyć placek ziemniaczany w dużej wersji? Wybierzcie dobry tłuszcz
- Duży placek ziemniaczany - przepis Ewy Wachowicz
Każdy z nas kocha placki ziemniaczane za ich smak i chrupkość, ale mało kto lubi sam proces smażenia. Musimy wtedy bowiem długo stać nad patelnią i przewracać każdy placuszek, a dodatkowo wszędzie pryska olej i roznosi się jego mało przyjemny zapach. Jest jednak prosty sposób, aby zminimalizować wszystkie te problemy, a przy tym najeść się do syta. Wystarczy przygotować jeden duży placek dla całej rodziny, tak jak robi to Ewa Wachowicz.
Jak zrobić duży placek ziemniaczany?
Niedawno trafiliśmy na genialny w swojej prostocie przepis na duży placek ziemniaczany w stylu szwajcarskiego rosti. Taki patent pokazała na jednym z portali Ewa Wachowicz, a my z miejsca zakochaliśmy się w tym sposobie. Są tu same korzyści, bo smak pozostaje ten sam, ale przygotowania stają się znacznie prostsze. Gdy bowiem przygotujecie jeden, a konkretny placek ziemniaczany, zaoszczędzicie sporo czasu i odejdzie wam stanie przy patelni oraz ciągłe osłanianie się od pryskającego wszędzie tłuszczu.
Same składniki są jednak jeszcze prostsze, niż w klasycznym przepisie na placki ziemniaczane, bo nie trzeba tu dodawać jajka ani mąki i wystarczą same starte ziemniaki oraz trochę roztopionego masła. Przy odpowiedniej technice przygotowania ziemniaczana baza świetnie bowiem skleja się w jednolitą masę i nie ma potrzeby dodawania do niej żadnych "sklejających" produktów. Ważne jest jednak sposób obróbki i sam tłuszcz, na jakim będziecie smażyli takiego placka. Zobaczcie, jak robi to Ewa Wachowicz i koniecznie spróbujcie odtworzyć taki giga placek w swoich kuchniach.

Jak smażyć placek ziemniaczany w dużej wersji? Wybierzcie dobry tłuszcz
Gdy macie już starte kartofle, połączone z topionym masłem i przyprawami, pozostaje już tylko zamienić taką masę w jeden, porządny placek ziemniaczany. Aby to zrobić, najlepiej zastosować aż 2 metody obróbki termicznej, czyli najpierw podsmażyć całość na patelni, a potem zapiec w piekarniku. Ważne jest tu więc, aby użyć takiej patelni, którą można umieszczać w piekarniku, czyli z odpowiednią rączką lub z takim uchwytem, który można odpiąć.
Jeśli natomiast chodzi o samo smażenie, to istotny jest tutaj rodzaj tłuszczu jaki wybierzecie, a Ewa Wachowicz poleca do tego smalec gęsi. Taki tłuszcz ma bowiem wiele walorów i to nie tylko smakowych, ale również zdrowotnych, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Jeśli jednak nie macie dostępy do tego składnika, możecie zastąpić go zwykłym wieprzowym smalcem lub masłem klarowanym. Zobaczcie dokładny przepis Ewy Wachowicz i przygotujcie wielki placek ziemniaczany dla całej rodziny.

Duży placek ziemniaczany - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- smalec gęsi do smażenia
- pomidorki do podania
Przygotowanie:
- Zacznijcie od obrania i starcia ziemniaków, a potem posypcie je solą i odstawcie na jakiś czas, aby puściły nadmiar wody.
- Posolone ziemniaki mocno dociśnijcie z całego płynu, a następnie wymieszajcie z roztopionym masłem i wszystkimi przyprawami.
- Tak przygotowaną masę wyłóżcie na patelnię z rozgrzanym smalcem gęsim i smażcie na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Po tym czasie delikatnie obróćcie placek i smażcie go przez kolejne 20 minut, a na koniec przełóżcie patelnię do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ostatnich 10 minut obróbki.
- Gotowy placek ziemniaczany podawajcie jako dodatek do obiadu lub samodzielne dani, na przykład z ulubionym sosem.
Źródło: kobieta.interia.pl


