W tym artykule:

  1. Jak zrobić flaczki z kani?
  2. Flaczki z kani - przepis
  3. Co zrobić z dużą ilością kani? Inne pomysły
Reklama

Tradycyjne flaki to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ta wersja potrafi jednak pogodzić obie strony, bo flaczki z kani wyglądają i pachną podobnie jak klasyczna zupa, ale nie mają w sobie nawet grama mięsa. Przy tym jednak genialnie smakują i mają przyjemną konsystencję po ugotowaniu, więc każdy będzie nimi zachwycony, niezależnie od tego, czy lubi klasyczne flaki, czy raczej ich do tej pory unikał. Zobaczcie, jak zrobić flaki z kani, a to jesienne danie szybko stanie się waszym nowym ulubieńcem.

Jak zrobić flaczki z kani?

Kanie spotkacie w wielu lasach i nie ma co się dziwić, że wszyscy chętnie pakują je do koszyków, bo dają one dużo możliwości w kuchni. Jedną z najciekawszych potraw, jakie można z nich wyczarować, są bezmięsne flaczki, czyli aromatyczna zupa z kani i wielu warzyw. Być może widzieliście już gdzieś flaki z boczniaków, ale te z kani nie pojawiają się na stołach zbyt często, a to wielka szkoda, bo są równie doskonałe.

Tak przygotowana gęsta polewka do złudzenia przypomina tradycyjne flaczki i to nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz aromatem. Mimo, że nie ma w niej ani grama mięsa, to "wkładka" w postacie pokrojonych w paseczki kani sprawia, że takie flaki są bardzo sycące i wspaniale rozgrzewają w chłodne dni. Samo przygotowanie jest natomiast banalnie proste, gdyż musicie tylko ugotować bulion z dużą ilością warzyw korzeniowych i przypraw takich jak majeranek, lubczyk, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołowa, mielona papryka i imbir. To właśnie taka mieszanka smaków i aromatów sprawia, że flaczki z kani smakują niemal identycznie jak klasyczne danie z podrobów. Całość gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną, a na ostatnie 15 minut przed końcem dorzucamy pokrojone kanie i gotowe.

Kanie

Flaczki z kani - przepis

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 4 duże kanie,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 4 marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania marchewki, selera, korzenia pietruszki i cebuli, a następnie pokrójcie wszystkie warzywa w niewielką kostkę.
  2. W dużym garnku podgrzejcie olej, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa i smażcie całość przez około 3 minuty. Następnie dorzućcie przyprawy i podsmażcie wszystko jeszcze przez chwilkę, aby uwolniły aromat.
  3. Podsmażone składniki zalejcie wodą i gotujcie na niewielkiej mocy palnika, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Kanie oczyśćcie, pokrójcie w grube paseczki i dodajcie je do garnka na ostatnie 15 minut przed końcem gotowania.
  5. Gotowe flaczki z kani doprawcie do smaku i posypcie posiekaną natką pietruszki.

Źródło: weganon.pl

Reklama
marynowane boczniaki

Co zrobić z dużą ilością kani? Inne pomysły

Gdy flaczki z kani już się wam przejedzą, sięgnijcie po inne przepisy z tymi grzybami w roli głównej. Jedno z najpopularniejszych dań, jakie z nich zrobicie to oczywiście kotlety z kani a la schabowe, czyli po prostu kanie smażone w panierce z jajka i bułki tartej. Oprócz tego możne jednak zrobić z nich także różnego rodzaju zupy, potrawki i gulasze. Świetnym pomysłem na kanie są także przetwory do słoików, na przykład surowe kanie marynowane, czy podsmażane kanie w occie.

kotlety z kani
Reklama
Reklama
Reklama