Zamiast smażyć kanie jak schabowe, robię z nich genialne flaczki. Nikt się nie pozna, że w garnku nie ma mięsa

W tym artykule:
Tradycyjne flaki to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ta wersja potrafi jednak pogodzić obie strony, bo flaczki z kani wyglądają i pachną podobnie jak klasyczna zupa, ale nie mają w sobie nawet grama mięsa. Przy tym jednak genialnie smakują i mają przyjemną konsystencję po ugotowaniu, więc każdy będzie nimi zachwycony, niezależnie od tego, czy lubi klasyczne flaki, czy raczej ich do tej pory unikał. Zobaczcie, jak zrobić flaki z kani, a to jesienne danie szybko stanie się waszym nowym ulubieńcem.
Jak zrobić flaczki z kani?
Kanie spotkacie w wielu lasach i nie ma co się dziwić, że wszyscy chętnie pakują je do koszyków, bo dają one dużo możliwości w kuchni. Jedną z najciekawszych potraw, jakie można z nich wyczarować, są bezmięsne flaczki, czyli aromatyczna zupa z kani i wielu warzyw. Być może widzieliście już gdzieś flaki z boczniaków, ale te z kani nie pojawiają się na stołach zbyt często, a to wielka szkoda, bo są równie doskonałe.
Tak przygotowana gęsta polewka do złudzenia przypomina tradycyjne flaczki i to nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz aromatem. Mimo, że nie ma w niej ani grama mięsa, to "wkładka" w postacie pokrojonych w paseczki kani sprawia, że takie flaki są bardzo sycące i wspaniale rozgrzewają w chłodne dni. Samo przygotowanie jest natomiast banalnie proste, gdyż musicie tylko ugotować bulion z dużą ilością warzyw korzeniowych i przypraw takich jak majeranek, lubczyk, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołowa, mielona papryka i imbir. To właśnie taka mieszanka smaków i aromatów sprawia, że flaczki z kani smakują niemal identycznie jak klasyczne danie z podrobów. Całość gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną, a na ostatnie 15 minut przed końcem dorzucamy pokrojone kanie i gotowe.

Flaczki z kani - przepis
Składniki:
- 2 l wody,
- 4 duże kanie,
- 2-3 łyżki oleju,
- 4 marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1 mały seler,
- 2 cebule,
- 3 liście laurowe
- 6 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy,
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 mały pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od obrania marchewki, selera, korzenia pietruszki i cebuli, a następnie pokrójcie wszystkie warzywa w niewielką kostkę.
- W dużym garnku podgrzejcie olej, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa i smażcie całość przez około 3 minuty. Następnie dorzućcie przyprawy i podsmażcie wszystko jeszcze przez chwilkę, aby uwolniły aromat.
- Podsmażone składniki zalejcie wodą i gotujcie na niewielkiej mocy palnika, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Kanie oczyśćcie, pokrójcie w grube paseczki i dodajcie je do garnka na ostatnie 15 minut przed końcem gotowania.
- Gotowe flaczki z kani doprawcie do smaku i posypcie posiekaną natką pietruszki.
Źródło: weganon.pl

Co zrobić z dużą ilością kani? Inne pomysły
Gdy flaczki z kani już się wam przejedzą, sięgnijcie po inne przepisy z tymi grzybami w roli głównej. Jedno z najpopularniejszych dań, jakie z nich zrobicie to oczywiście kotlety z kani a la schabowe, czyli po prostu kanie smażone w panierce z jajka i bułki tartej. Oprócz tego możne jednak zrobić z nich także różnego rodzaju zupy, potrawki i gulasze. Świetnym pomysłem na kanie są także przetwory do słoików, na przykład surowe kanie marynowane, czy podsmażane kanie w occie.


