Zamiast śmietaną, polewam truskawki przysmakiem z dzieciństwa. Mogę jeść codziennie

W tym artykule:
Kupiliście świeżutkie, pachnące truskawki i brakuje wam pomysłu, jak je podać, aby zachwyciły wszystkich przy stole? Zamiast tylko polewać je śmietaną z cukrem czy dodawać jako dekorację do pucharka lodów, zróbcie coś równie prostego, a znacznie ciekawszego. Wystarczy sięgnąć po pewien smak z dzieciństwa, o którym wielu już zapomniało. Taka polewa to genialna para dla świeżych truskawek.
Jak można podać truskawki?
Truskawki zwykle pałaszujemy prosto z miseczki lub posypujemy cukrem lub polewamy śmietaną czy jogurtem. Można też zaserwować je z makaronem lub ryżem albo zrobić knedle z truskawkami, a wtedy powstanie szybki i sycący obiad na słodko. Poza tym oczywiście zostają jeszcze takie przysmaki jak kruche ciasto lub sernik na zimno z truskawkami.
Nie każdy jednak zna wersję z koglem moglem, a to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wielu z nas pamięta kogel mogel jako sentymentalny smak z dzieciństwa, ale w dorosłości już rzadko kiedy podajemy go na stoły, a to wielka strata, bo smakuje obłędnie, szczególnie z truskawkami. Zobaczcie, jak zrobić taki smakowity deser na szybko.

Źródło: Getty/iStock
Jak się robi kogel mogel?
Przepis na kogel mogel jest banalnie prosty, bo składniki to same żółtka i cukier, ale można dodatkowo dorzucić do tego nutę wanilii czy skórkę z cytryny lub limonki. Najważniejsze jest jednak to, aby najpierw sparzyć jajka, a dopiero potem zacząć oddzielać białka od żółtek. Choć do tego przepisu będziemy potrzebowali tylko żółtek, to białka oczywiście odkładamy na później, aby zrobić z nich delikatną bezę lub chrupiące kokosanki.
Wracając jednak do żółtek, gdy mamy już je oddzielone, wsypujemy cukier i ucieramy całość na jasną, puszystą masę. Gotowy kogel mogel wylewamy na umyte truskawki i zwykle zapiekamy całość w piekarniku, ale okazuje się, że na surowo deser jest równie pyszny. Spróbujcie takiej wersji na zimno, a będziecie zachwyceni i wrócicie wspomnieniami do dzieciństwa.

Truskawki pod koglem moglem - przepis
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 4 żółtka jaj,
- 4 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy do smaku.
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dokładnie myjemy truskawki, po czym wyrywamy z nich szypułki i kroimy je według uznania na połówki, plasterki lub ćwiartki. Owoce przekładamy do miseczek lub pucharków i polewamy koglem moglem, a następnie chłodzimy całość w lodówce przez co najmniej godzinę.

