Śledzie to nieodłączny element nie tylko świąt, ale i wielu imprez czy rodzinnych spotkań. Zwykle przygotowujemy śledzie w oleju z cebulką lub w śmietanowym sosie, jednak czasem warto odbiec od klasyki i postawić na coś ciekawszego. Oto pyszna i banalnie prosta czerwona sałatka śledziowa, która zawsze robi furorę na stołach. Wystarczy wymieszać kilka składników, a reszta zrobi się sama.

Reklama

Jak zrobić czerwoną sałatkę śledziową?

Czerwona sałatka śledziowa to nic innego jak śledzie po meksykańsku, czyli z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Wszystkie te kolorowe warzywa skąpane są w aromatycznym sosie pomidorowym ze słodką nutą miodu. Całość powstaje szybko i łatwo, a jedyne, co może sprawiać trudność, to cierpliwe czekanie aż składniki się przegryzą i sałatka śledziowa będzie gotowa do zjedzenia. Zobaczcie pełny przepis i spróbujcie takiego przysmaku w te święta.

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Składniki:

  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 połówki papryki konserwowej,
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki keczupu pikantnego,
  • 2 czubate łyżeczki miodu,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Najpierw moczymy śledzie wodzie przez około 2 godziny. Następnie tak przygotowane filety osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski.

Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy razem z odsączoną z zalewy mieszanką meksykańską. Do tego dorzucamy śledzie i wszystko razem łączymy.

Keczup, koncentrat pomidorowy, olej i wodę mieszamy w rondelku i podgrzewamy aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie dodajemy cukier, miód oraz sól, mieszamy wszystko i odstawiamy gotowy sos pomidorowy do wystudzenia.

Kiedy sos ostygnie, wlewamy go do pokrojonych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowana sałatka śledziowa powinna wylądować w lodówce na co najmniej 8 godzin.

Zobacz też: Ani mleko, ani woda. Wymoczcie w tym śledzie, a wyjdą pyszne jak nigdy
Reklama

Źródło: www.kuchniabezvat.pl

Reklama
Reklama
Reklama