Lubicie wszelkiego rodzaju kluski do obiadu, ale znudziły się już wam klasyczne kopytka ziemniaczane? Weźcie inne tanie warzywo i przygotujcie ich nową wersję. W ten sposób otrzymacie równie mięciutki, ale jeszcze pyszniejszy przysmak, który zachwyca wylądem i znacznie bardziej zachęca do jedzenia. Gwarantujemy, że tak przygotowane kopytka znikną z talerzy jeszcze szybciej niż zwykle.

Reklama

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Zwykle przygotowując przepis na kopytka, bazujemy na gotowanych i tłuczonych kartoflach, ale nie każdy wie, że i bez nich możemy przygotować przepyszne i rozpływające się w ustach kluseczki. Wystarczy użyć marchewki zamiast ziemniaków, a kopytka będą jeszcze smaczniejsze i piękniej wyglądające na talerzu. Co więcej, takie kluseczki są wprost uwielbiane przez dzieci, dlatego będą świetnym pomysłem na tani obiad dla niejadka.

Jak zrobić kopytka z marchewki? Wystarczy tylko ugotować ją i zblendować na gładkie puree, a następnie dokładnie je wystudzić. Taki soczyście pomarańczowy i pysznie słodki mus będzie bazą, do której musimy już dodać tylko mąkę, a cała reszta przebiega jak w klasycznym przepisie na kopytka ziemniaczane. Nie czekajcie więc ani chwili dłużej, tylko bierzcie marchew i przygotujcie ten przepyszny i kolorowy przysmak.

Kopytka z marchewki - dodatki

Bazowy przepis na kopytka z marchewki wymaga tylko odrobiny soli, jednak można oczywiście urozmaicać go, dodając ulubione przyprawy i zioła. Jeśli lubicie pikantniejsze dania, nie bójcie się dorzucić do marchewkowego puree szczypty chili, a żeby wydobyć z marchwi jeszcze więcej smaku, dosypcie odrobinę curry lub wędzonej papryki. Z kolei fanom delikatniejszych smakołyków powinny posmakować kopytka marchewkowe z posiekanymi listkami mięty lub odrobiną suszonej bazylii.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować kopytka z marchewki na słodko z nutą cynamonu, wanilii lub przyprawy do piernika. Jak widzicie pysznych kompozycji jest całe mnóstwo, więc dopasujcie swoje marchewkowe kopytka do własnego gustu.

kopytka jak z gumy

Prosty przepis na kopytka z marchewki

Składniki:

  • 5 marchewek
  • około 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Następnie dokładnie blendujemy ją na gładkie puree i odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany mus marchewkowy mieszamy solą, pieprzem oraz obiema mąkami, jednak sypiemy je stopniowo, zagniatając ciasto i na bieżąco sprawdzając jego konsystencję. Gdy ciasto na kopytka marchewkowe nie będzie już kleiło się do rąk, rolujemy z niego cienkie wałeczki i kroimy je na ukos, tworząc kluseczki.

Reklama

Gotowe kopytka marchewkowe gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Teraz wystarczy je już tylko wyjąć łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.

Reklama
Reklama
Reklama