Marzą wam się naleśniki delikatne i puszyste jak obłoczki? Nie musicie kombinować z wyszukanymi metodami i recepturami. Wystarczy, że dodacie do ciasta 2 łyżki pewnego bardzo popularnego produktu z lodówki, a wyjdzie aksamitne jak nigdy wcześniej. To sprawdzony patent z babcinego zeszytu. Spróbujcie raz, a już zawsze będziecie je robili w ten sposób.

Reklama

Co zrobić, aby naleśniki były puszyste?

Jak zrobić naleśniki, aby były dobrze napowietrzone? Niektórzy dodają wodę gazowaną, inni długo ubijają całą masę, ale jest jeszcze inny sprytny patent, o którym mało kto wie. Otóż aby placuszki były po usmażeniu maksymalnie puszyste i elastyczne, wystarczy dodać do ciasta odrobinę majonezu. Choć ten składnik może wydawać się dość nietypowy, zapewniamy, że nie będzie wyczuwalny w smaku, za to genialnie wpłynie na konsystencję naleśników. Wszystko dlatego, że ten popularny sos, którego zwykle używamy do jajek i sałatek, doskonale spulchnia ciasto, dzięki czemu naleśniki z majonezem są znacznie delikatniejsze niż tradycyjne i dosłownie rozpływają się w ustach. Ważne jednak, aby nie przesadzić z jego ilością.

Naleśniki

Jak zrobić naleśniki z majonezem?

Sam przepis na naleśniki z majonezem jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać po 1,5 szklanki mąki i wody, a następnie dodać 1 jajko. Składniki dokładnie miksujemy, a na koniec dorzucamy 2 łyżki majonezu i łączymy wszystko w jednolite ciasto. Gotową masę odstawiamy na 10-15 minut, a następnie smażymy jak zwykle.

Reklama

Te składniki posłużą na bazę, którą można przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Wystarczy według uznania wzbogacić podstawowy przepis szczyptą soli lub cukru.

Reklama
Reklama
Reklama