W tym artykule:

  1. Krajalnica elektryczna SilverCrest - dlaczego ją polubiłam?
  2. Przepis na domową wędlinę z polędwiczki wieprzowej
Reklama

Boże Narodzenie to jedno z tych świat, które jest w sercach wielu rodzin. To magiczne i bardzo rodzinne święta, które nie mogą obyć się bez pyszności przygotowywanych wspólnie. To właśnie przygotowania sprawiają, że tworzą się wspomnienia. U mnie to pieczenie wędlin najbardziej zapadło mi w pamięci. Najpierw dziadek, a potem mama udoskonaliła swoją technikę i wszystko robimy od a do z. Pieczona polędwiczka, pasztet czy szynka na ostro to jedne z lepszych pozycji. Zauważyłam, że odkąd używam tego sprzętu, doceniam ich smak jeszcze bardziej.

Krajalnica elektryczna SilverCrest - dlaczego ją polubiłam?

Krajalnica elektryczna to sprzęt, który w wielu domach jest zapomniany. Często wynika to z jego wielkości oraz nieporęczności. Jednak propozycja od SilverCrest z Lidla jest nieco inna. Składana i kompaktowa konstrukcja sprawia, że nie musi być cały czas na blacie kuchennym. Wyjmuję wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna. Ma dodatkowo stabilne końcówki, które łatwo przyklejają się do powierzchni. Na święta zawsze pojawia się tuż przed krojeniem wędliny. W rodzinie uwielbiamy bardzo cienkie plastry, które dopiero wtedy smakują najlepiej. Dzięki niej nie ma problemu i w kilka minut mamy wszystkie pozycje pokrojone. To samo z chlebem - pieczemy swój na zakwasie i gdy tylko jest już zimny, swobodnie przekładamy do krajalnicy, aby nożem nie rozkruszyć całego bochenka.

Zadowoleni Klienci tak ją wspominają na stronie Lidl.pl:

Krajalnica dobrej jakości , dobrze się sprawuje. Jest nieduża i lekka. Polecam.

Krajalnica uniwersalna jest świetna. Stosunek ceny do wydajności jest dobry. Urządzenie godne polecenia, bardzo dziękuję. Kupiłem już kilka urządzeń od Silvercrest i zawsze byłem zadowolony.

Przede wszystkim konstrukcja krajalnicy wygląda świetnie. Przyssawki bardzo mocno trzymają ją, dzięki czemu się nie ślizga. Jest bardzo cicha podczas krojenia produktów. A cena jest odpowiednia.

Przepis na domową wędlinę z polędwiczki wieprzowej

W domu rodzinnym to zawsze mama zajmuje się przygotowaniem najlepszej wędliny. Nie kupujemy gotowych, paczkowanych szynek, ze względu na to, że nie mamy pewności co do składu i jakości wykonania. Odkąd robimy swoje szynki, pasztety czy kiełbasy czujemy ogromną różnicę w każdym kawałku wędliny. Jesteście ciekawi, jak robimy polędwiczkę wieprzową na kanapkę? Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki suszonej papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka kuminu,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Polędwiczkę należy początkowo obrobić - wyciąć ścięgna oraz niektóre włókna z powierzchni. Następnie smarujemy ją sosem sojowym. Oprószamy suszoną papryką, cynamonem, kuminem i rozmarynem. Dokładnie nacieramy. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i sypiemy pieprzem i solą. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy z folii i przesmażamy wierzch na patelni. Następnie przekładamy do szybkowaru i dusimy przez 25 minut. Wyjmujemy i jeszcze nie kroimy. Jeszcze ciepłą owijamy papierem do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy kroić na cienkie plasterki, najlepiej w krajalnicy.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama