W tym artykule:

  1. Okonomiyaki – przepis z młodej kapusty
  2. Jak zrobić placki z młodej kapusty?
  3. Przygotowanie:
  4. Japońskie placki z kapustą – sos
  5. Placki z młodej kapusty po japońsku – inne dodatki
Reklama

Termin okonomiyaki może przestraszyć niektórych miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Kryję się za nim jednak danie, które przypadnie do gustu każdemu przeciętnemu zjadaczowi kapusty. Chociaż japońskie placki podaje się z ciemnobrązowym, słodko-kwaśnym i słonym sosem, równie dobrze możemy serwować je po naszemu – z sosem grzybowym lub czosnkowym.

Okonomiyaki – przepis z młodej kapusty

Japońskie placki, których nazwę luźno tłumaczy się jako „smaż, co chcesz”, najczęściej powstają po prostu z białej kapusty (czasem też włoskiej lub pekińskiej), ale w sezonie na nowalijki warto wykorzystać zielone, chrupkie, słodsze liście wczesnej odmiany. Placek (czy też omlet) z młodej kapusty wyjdzie wyjątkowo delikatny i świeży. Wystarczy dodać do poszatkowanego warzywa posiekaną cebulę dymkę (warto sypnąć jej równie szczodrze, jak postąpilibyśmy w polskim przepisie z koperkiem), jajka i mąkę pszenną. W klasycznym przepisie oprócz niej znalazłby się również starty pochrzyn (yam, chiński ziemniak), który skleja całość za sprawą skrobi. Ponieważ jest trudno dostępny w Polsce, musimy zadowolić się zwykłą mąką lub bułką tartą (opcjonalnie panierką panko). Wyjątkowy smak, kojarzący się z japońską kuchnią, nadaje plackom sos sojowy i olej z prażonego sezamu.

Jak zrobić placki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 350 g młodej kapusty
  • Pęczek cebuli dymki
  • 35 g mąki pszennej (około 3 łyżek)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki olej sezamowego (opcjonalnie)
  • Olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrywamy z młodej kapusty wierzchnie liście. Dzielimy ją na ćwiartki i wycinamy twardy rdzeń. Szatkujemy ją (najlepiej z użyciem mandoliny, żeby wyszły zgrabne, wąskie paski takiej samej szerokości). Opłukujemy cebulę dymkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy ją, po czym drobno siekamy.
  2. W dużej misce rozmącamy jajka z solą, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy masę dokładnie, żeby nie było w niej grudek, za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
  3. Dodajemy do masy na placki poszatkowaną kapustę i posiekaną cebulę dymkę. Łączymy składniki, tak żeby wszystkie pokryły się jajeczną mieszanką.
  4. Rozgrzewamy olej na dużej patelni z grubym dnem. Wlewamy na niego porcje masy dużą łyżką, tworząc okrągłe placki z kapusty (możemy też zrobić jeden duży omlet z kapustą na wzór hiszpańskiej tortilli). Smażymy je na rumiany kolor. Zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Japońskie placki z kapustą – sos

Sos okonomiyaki można po prostu kupić w sklepach z żywnością azjatycką, ale lepiej przyrządzić go samemu. Idealnie uzupełnia placki z kapusty. Jest gęsty, ciemnobrązowy jak dodatek do pieczeni i ma podobny profil smakowy co sos tonkatsu. Można go zrobić samodzielnie z takich składników jak:

  • sos worcestershire (7 łyżek)
  • ketchup (pół szklanki)
  • sos ostrygowy (około 75 g)
  • cukier trzcinowy do smaku, około 4 łyżeczek

Wszystkie elementy wystarczy wymieszać, tak żeby całkowicie rozpuścił się cukier. Można go najpierw podgrzać z sosem ostrygowym i worcestershire w rondelku, a następnie dodać ketchup. Przekładamy gotowy sos okonomiyaki do butelki z dozownikiem lub rękawa i polewamy nim placki z młodej kapusty w taki sposób, żeby stworzyć ozdobny zygzak.

Jeśli chcemy zrobić danie hołdujące raczej polskim tradycjom kulinarnym, w podobnym stylu przyrządzimy kotlety z młodej kapusty z koperkiem. Można podać je z sosem grzybowym lub czosnkowym.

Placki z młodej kapusty po japońsku – inne dodatki

Żeby podkręcić ten prosty przepis i zaskoczyć gości niecodziennymi składnikami z kuchni świata, można podać kapuściane placki z takimi dodatkami jak:

Reklama
  • majonez kewpie – gęsty, kremowy, o idealnie zbalansowanych słonych, słodkich i kwaśnych smakach,
  • pokrojone w paseczki nori lub płatki suszonego tuńczyka bonito (katsuobushi) – dodadzą kompozycji aspektu umami, świetnie uzupełniają profil smakowy dressingu na bazie sosu ostrygowego,
  • marynowany imbir – w zestawie sushi pomaga oczyścić kubki smakowe, a plackom okonomiyaki dodaje świeżości.
  • ziarna sezamu – te drobinki przyjemnie chrupią i świetnie wieńczą wiele japońskich potraw.
Reklama
Reklama
Reklama