Zapomnij o zwykłej kapuście zasmażanej. Hit wiosny to japońskie placki z młodej kapusty (okonomiyaki)

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Okonomiyaki – przepis z młodej kapusty
- Jak zrobić placki z młodej kapusty?
- Przygotowanie:
- Japońskie placki z kapustą – sos
- Placki z młodej kapusty po japońsku – inne dodatki
Termin okonomiyaki może przestraszyć niektórych miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Kryję się za nim jednak danie, które przypadnie do gustu każdemu przeciętnemu zjadaczowi kapusty. Chociaż japońskie placki podaje się z ciemnobrązowym, słodko-kwaśnym i słonym sosem, równie dobrze możemy serwować je po naszemu – z sosem grzybowym lub czosnkowym.
Okonomiyaki – przepis z młodej kapusty
Japońskie placki, których nazwę luźno tłumaczy się jako „smaż, co chcesz”, najczęściej powstają po prostu z białej kapusty (czasem też włoskiej lub pekińskiej), ale w sezonie na nowalijki warto wykorzystać zielone, chrupkie, słodsze liście wczesnej odmiany. Placek (czy też omlet) z młodej kapusty wyjdzie wyjątkowo delikatny i świeży. Wystarczy dodać do poszatkowanego warzywa posiekaną cebulę dymkę (warto sypnąć jej równie szczodrze, jak postąpilibyśmy w polskim przepisie z koperkiem), jajka i mąkę pszenną. W klasycznym przepisie oprócz niej znalazłby się również starty pochrzyn (yam, chiński ziemniak), który skleja całość za sprawą skrobi. Ponieważ jest trudno dostępny w Polsce, musimy zadowolić się zwykłą mąką lub bułką tartą (opcjonalnie panierką panko). Wyjątkowy smak, kojarzący się z japońską kuchnią, nadaje plackom sos sojowy i olej z prażonego sezamu.
Jak zrobić placki z młodej kapusty?
Składniki:
- 350 g młodej kapusty
- Pęczek cebuli dymki
- 35 g mąki pszennej (około 3 łyżek)
- 3 jajka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki olej sezamowego (opcjonalnie)
- Olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Obrywamy z młodej kapusty wierzchnie liście. Dzielimy ją na ćwiartki i wycinamy twardy rdzeń. Szatkujemy ją (najlepiej z użyciem mandoliny, żeby wyszły zgrabne, wąskie paski takiej samej szerokości). Opłukujemy cebulę dymkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy ją, po czym drobno siekamy.
- W dużej misce rozmącamy jajka z solą, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy masę dokładnie, żeby nie było w niej grudek, za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
- Dodajemy do masy na placki poszatkowaną kapustę i posiekaną cebulę dymkę. Łączymy składniki, tak żeby wszystkie pokryły się jajeczną mieszanką.
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni z grubym dnem. Wlewamy na niego porcje masy dużą łyżką, tworząc okrągłe placki z kapusty (możemy też zrobić jeden duży omlet z kapustą na wzór hiszpańskiej tortilli). Smażymy je na rumiany kolor. Zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Japońskie placki z kapustą – sos
Sos okonomiyaki można po prostu kupić w sklepach z żywnością azjatycką, ale lepiej przyrządzić go samemu. Idealnie uzupełnia placki z kapusty. Jest gęsty, ciemnobrązowy jak dodatek do pieczeni i ma podobny profil smakowy co sos tonkatsu. Można go zrobić samodzielnie z takich składników jak:
- sos worcestershire (7 łyżek)
- ketchup (pół szklanki)
- sos ostrygowy (około 75 g)
- cukier trzcinowy do smaku, około 4 łyżeczek
Wszystkie elementy wystarczy wymieszać, tak żeby całkowicie rozpuścił się cukier. Można go najpierw podgrzać z sosem ostrygowym i worcestershire w rondelku, a następnie dodać ketchup. Przekładamy gotowy sos okonomiyaki do butelki z dozownikiem lub rękawa i polewamy nim placki z młodej kapusty w taki sposób, żeby stworzyć ozdobny zygzak.
Jeśli chcemy zrobić danie hołdujące raczej polskim tradycjom kulinarnym, w podobnym stylu przyrządzimy kotlety z młodej kapusty z koperkiem. Można podać je z sosem grzybowym lub czosnkowym.
Placki z młodej kapusty po japońsku – inne dodatki
Żeby podkręcić ten prosty przepis i zaskoczyć gości niecodziennymi składnikami z kuchni świata, można podać kapuściane placki z takimi dodatkami jak:
- majonez kewpie – gęsty, kremowy, o idealnie zbalansowanych słonych, słodkich i kwaśnych smakach,
- pokrojone w paseczki nori lub płatki suszonego tuńczyka bonito (katsuobushi) – dodadzą kompozycji aspektu umami, świetnie uzupełniają profil smakowy dressingu na bazie sosu ostrygowego,
- marynowany imbir – w zestawie sushi pomaga oczyścić kubki smakowe, a plackom okonomiyaki dodaje świeżości.
- ziarna sezamu – te drobinki przyjemnie chrupią i świetnie wieńczą wiele japońskich potraw.

