Macie ochotę na gołąbki, ale już na samą myśl o całym procesie ich przygotowywania się wam odechciewa? Ten przepis to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników tego dania, którzy nie lubią długiego stania przy garach. Zobaczcie, jak cieszyć się smakiem gołąbków bez spędzania długich godzin w kuchni.

Reklama

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Gołąbki cygańskie, zwane też leniwcami, powstają z tych samych składników, jednak w znacznie szybszy sposób. Aby zrobić to danie, wystarczy tylko połączyć kapustę, ryż i mięso w jedną masę i uformować z niej kotlety. Odpada więc najdłuższy proces, czyli gotowanie liści i ich zawijanie, gdyż kapustę wystarczy tylko drobno poszatkować, nasolić i odstawić na 20 minut, aby zmiękła. Po tym czasie musimy już tylko dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody i gotowe. Teraz wystarczy już tylko wymieszać ją z mięsem, ugotowanym ryżem oraz jajkiem i ulepić z tego kotlety. Takie szybkie gołąbki musimy już tylko przesmażyć na patelni, a potem zalać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku.

Gotowana kapusta

Gołąbki po cygańsku inaczej

Klasyczny przepis na gołąbki bez zawijania warto jednak urozmaicić jeszcze bardziej, wymieniając jeden składnik. Otóż białą kapustę lepiej zastąpić kapustą pekińską, która jest mniej twarda, znacznie delikatniejsza w smaku i nie ma aż tak mocnego zapachu.

Reklama

Jeśli natomiast chcecie, by gołąbki bez zawijania były bardziej wyraziste, możecie ugotować ryż w bulionie, zamiast w zwykłej wodzie. Dzięki tej małej zmianie ziarenka napęcznieją całym smakiem i aromatem wywaru i nadadzą więcej charakteru gotowej masie na gołąbki. Ten sam trik można oczywiście wykorzystać, przygotowując gołąbki na bazie kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

Reklama
Reklama
Reklama