Zawijam polędwicę w delikatne ciasto. Tak soczyste mięso trudno spotkać

Choć to danie przypomina nieco słynną na całym świecie polędwicę Wellingotn, to bez problemu zrobicie je w domowym zaciszu i z pewnością wam wyjdzie. Wystarczy tylko cieniutkie ciasto filo oraz trochę tartego sera, a całość pójdzie gładko. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy obiad na wszystkie święta i ważne uroczystości rodzinne, bo polędwica w cieście zawsze robi furorę wśród gości.
Polędwica w cieście - jak zrobić ją nieco inaczej?
Jak zrobić polędwicę tak, aby danie zachwyciło każdego? Słynna wołowa polędwica Wellington nie jest jedynym rozwiązaniem, bo można też przyprawić mięso wieprzowe i owinąć je gotowym ciastem filo, posypanym tartym serem. Następnie tę czynność powtarzamy jeszcze kilka razy, zawijając roladkę w kolejne warstwy cieniutkiego ciasta. Co ciekawe, ten sam przepis możecie też wykonać na bazie innych mięs, na przykład drobiu. Wystarczy zamienić polędwicę na pierś z kurczaka, a dalej już postępować tak samo.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa wybierzecie, wielkie znaczenie ma tu też sos, choć na szczęście on też jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć boczniaki z cebulką i zaprawić wszystko śmietanką kremówką. Ważnym składnikiem, którego nie warto pomijać jest też suszony borowik, ale w formie sproszkowanej. Wystarczy więc zetrzeć takiego grzybka na tarce lub w moździerzu. Do tego dorzucamy już tylko podstawowe przyprawy (koniecznie majeranek) i gotowe. Zobaczcie dokładny przepis i bierzcie się za pieczenie.

Prosty przepis na polędwicę w cieście filo
Składniki:
polędwica w cieście:
- 1 polędwica wieprzowa (w temperaturze pokojowej),
- 6 arkuszy ciasta filo
- 40 g masła,
- 60 g tartego sera cheddar,
- 40 g tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku,
- odrobina oleju do wysmarowania formy.
sos grzybowy:
- 1 cebula,
- 400 g boczniaków,
- 100 ml wody lub bulionu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka oleju,
- 10 g masła,
- pół łyżeczki białego mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonych suszonych borowików,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Polędwicę wyciągamy z lodówki wcześniej, aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie porządnie nacieramy ją z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Rozwijamy pierwszy arkusza ciasta filo, posypujemy go garścią mieszanki tartych serów, a na nim układamy polędwicę. Wierzch mięsa posypujemy resztą sera i zwijamy wszystko w roladę.
Teraz rozwijamy kolejną warstwę ciasta filo i smarujemy ją odrobiną masła. Następnie znów posypujemy cały arkusz mieszanką serów, po czym układamy na tym wcześniej zawinięte w ciasto mięso i ponownie owijamy całość, dokładnie wszystko sklejając.
Tak samo postępujemy z każdym kolejnym arkuszem ciasta, dokładając nowe warstwy i dokładnie je ze sobą zlepiając, aby cała rolada się nie rozkleiła. Gotowa polędwica w cieście powinna być ułożona w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, a następnie trafić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. Najpierw obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a boczniaki dokładnie oczyszczamy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną masła i soli, a gdy zmięknie, dorzucamy na patelnię boczniaki i smażymy tak długo, aż puszczony przez nie płyn odparuje.
W tym momencie przyprawiamy całość pieprzem i majerankiem oraz sproszkowanym suszonym borowikiem, a następnie wlewamy wodę oraz śmietankę. Tak przygotowany sos solimy do smaku i gotujemy, aż zgęstnieje.
Upieczona polędwica w cieście powinna ostygnąć przez około 10 minut, a dopiero po tym czasie można ją kroić w plastry i podawać z grzybowym sosem.
Źródło: picantecooking.com

