Zawinęłam truskawki w nietypowe ciasto na próbę. Wyszły tak dobre, że teraz chcą je codziennie

W tym artykule:
- Szybkie kluski z truskawkami
- Składniki na kluski z truskawkami i kremem
- Jak zrobić kluski z truskawkami i kremem?
Masa na ciasto jest dobrze znana w większości polskich domów. To w takim razie, czym się tak ekscytujemy? Już my dobrze wiemy. To nie puste słowa i choć ciasto jest znane, jemy je w innej formie, bo z pewnością nie ma w nim owoców. Nie są to też dobrze znane knedle ani pierogi z truskawkami. Przepis jest dość uniwersalny, dlatego sprawdzą się tu nie tylko truskawki.
Szybkie kluski z truskawkami
Kluski z truskawkami to nic innego, jak makaron z tymi sezonowymi owocami. Robi się go szybko, nie obciąża żołądka, a i dzieci uwielbiają obiady na słodko. Chyba każdy jadł go chociaż raz. Kojarzy się z wakacjami u babci w sielskim klimacie i przywodzi na myśl dobre wspomnienia. To wszystko uzasadnia jego popularność. Wystarczy ugotować makaron, często wybierane są wstążki, kokardki i muszelki, choć tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń w tym zakresie. Polewamy go śmietaną, a na wierzchu układamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Całość posypujemy cukrem, czasem z dodatkiem cynamonu. Z tych samych składników można też zrobić sos truskawkowy. Tu jest równie prosto – blendujemy śmietanę, owoce i cukier - jeśli owoce są bardzo słodkie, możemy go pominąć.
Dziś jednak idziemy o krok dalej i łączymy truskawki z ulubionymi kluskami Polaków, czyli leniwymi. Połączenie genialne, bo oba smaki fantastycznie ze sobą współgrają. Zobaczcie, jak łatwo przygotować leniwe kluski z truskawkami i kremem.
Składniki na kluski z truskawkami i kremem
Ciasto na kluski z truskawkami:
- 250 g twarogu półtłustego lub chudego
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 12 sporych truskawek lub nieco więcej mniejszych
Krem do klusek:
- 1 mały jogurt naturalny
- cukier waniliowy do smaku
- kilka truskawek
- 1 szczypta cynamonu
- opcjonalnie skórka z cytryny
Jak zrobić kluski z truskawkami i kremem?
- Truskawki myjemy i osuszamy. Dokładnie je przebieramy, żeby usunąć nadpsute i uszkodzone. Usuwamy z nich szypułki. Nie kroimy ich.
- Do miski przekładamy ser twarogowy, wsypujemy też sól, cukier i mąkę. Jajko wbijamy do oddzielnej miseczki i roztrzepujemy je. Od razu przelewamy do większej miski z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy więcej mąki, ale róbmy to z umiarem, lepiej za chwilę dosypać więcej niż uzyskać twardą kulę, która będzie do wyrzucenia.
- Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy je w kulkę, żeby potem ją rozpłaszczyć. Chwila, ciasto strasznie się klei i nie sposób oderwać go od rąk? Zaradzimy i temu. Wystarczy zwilżyć dłonie wodą, natłuścić delikatnie olejem lub obsypać je mąką. Chociaż nie oczekujmy, że ta przypadłość całkowicie zniknie. Ciasto powinno się kleić, ale nie musi aż tak bardzo. Dłonie gotowe, możemy na środek wyłożyć truskawkę. Owijamy ją szczelnie masą serową. Sprawdzamy, czy aby na pewno nigdzie nie wystaje, bo w czasie gotowania straci sporo na smaku, a może się też całkowicie rozpaść.
- Do sporego garnka wlewamy wodę (nie solimy jej), jak zawrze, delikatnie wkładamy kluski leniwe z truskawkami, ale nie wszystkie na raz. Muszę mieć miejsce na swobodne pływanie i uniesienie się ku górze. Wtedy odmierzamy 5 minut. Po tym czasie możemy je już wyławiać łyżką cedzakową.
- Gotowanie wszystkich klusek może chwilę potrwać. Wykorzystajmy ją na zrobienie kremowego sosu. Pozostałe truskawki przekładamy do miski lub kielicha blendera, wlewamy jogurt naturalny, dosypujemy cukier waniliowy (lub inny bądź zdrowszy zamiennik) i cynamon (można pominąć, jeśli nie odpowiada nam ten smak). Całość rozdrabniamy na jednolitą masę. Dodatkowo można dołożyć skórkę startą z 1 cytryny.
- Przekładamy je na talerz i polewamy sosem. Kluski truskawkowe z kremem można ozdobić listkami mięty.


