Zbieram czubajki i robię z nimi 1 rzecz. Dzięki temu kotlety z kani mogę jeść przez cały rok

W tym artykule:
- Co zrobić z dużą ilością kani?
- Jak suszyć kanie?
- Jak przechowywać suszone kanie?
- Jak zrobić kotlety z kani suszonych?
Kania, a właściwie czubajka kania, bo to jej pełna nazwa, jest jednym z najpopularniejszych grzybów, jakie spotykamy podczas jesiennych spacerów po lasach. Chętnie pakujemy te wielkie kapelusze na cienkich nóżkach do swoich koszyków, a potem zwykle smażymy z nich panierowane kotlety a la schabowe. To proste danie to prawdziwy przysmak sezonu jesiennego, ale możecie się nim cieszyć przez cały rok, o ile zrobicie 1 rzecz zaraz po grzybobraniu. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie wykorzystajcie ten patent w tym roku, aby przedłużyć w swoich domach sezon na grzyby.
Co zrobić z dużą ilością kani?
Kiedy przynosimy do domu koszyk wypełniony okazałymi kaniami, zwykle od razu bierzemy się za przerabianie ich na rozmaite pyszności. Dużo przecież mówi się o tym, aby jak najszybciej przetwarzać grzyby, bo szybko tracą one swoją konsystencję i smak. Jest jednak pewien sprytny sposób, aby przechować duże ilości kani na cały rok, a wystarczy tylko je wysuszyć. Mało kto wie, że kanie można suszyć, o ile są młode i nierobaczywe. Zobaczcie, jak zrobić to poprawnie i cieszcie się ich smakiem przez calutki rok.
Jak suszyć kanie?
Świeże kanie można suszyć w całości, choć jeśli ich kapelusze są wyjątkowo duże, to lepiej będzie je pokroić na połówki lub nawet ćwiartki. Wcześniej jednak należy je dokładnie oczyścić na sucho, czyli przy pomocy szczoteczki lub pędzelka. Takie oczyszczone kanie możemy wysuszyć na 2 sposoby - w specjalnej suszarce lub w zwykłym piekarniku. Zobaczcie więc, jak zrobić suszone kanie obiema metodami.
Jeśli chodzi o pierwszą metodę, to po prostu należy wyłożyć kapelusze na sitkach suszarki elektrycznej i włączyć urządzenie na około 5-7 godzin. Z kolei suszenie kani w piekarniku wymaga nieco więcej uwagi, bo najpierw musimy odpowiednio ustawić nasz kuchenny sprzęt. Pamiętajcie więc, aby grzyby suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze, najlepiej około 60 stopni. Do tak ustawionego urządzenia wkładamy blachę z kaniami, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i cierpliwie czekamy. Ile czasu suszyć kanie w piekarniku? Zwykle trwa to około 6-8 godzin.

Jak przechowywać suszone kanie?
Niezależnie od tego, którą metodę suszenia wybierzecie, pamiętajcie o tym, aby potem odpowiednio przechowywać suszone kanie. Niezwykle ważne jest to, żeby przełożyć suszone grzyby do czystego, suchego pojemnika i szczelnie je zamknąć. Najlepiej, aby było to szklane naczynie, bo wtedy będziemy mogli na bieżąco obserwować, czy suszone grzyby dobrze wyglądają i czy przypadkiem nie zagościły się w nich mole spożywcze. Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed molami, możecie włożyć do słoiczka z suszonymi grzybami jeden liść laurowy, a jego intensywny zapach skutecznie zniechęci owady do przebywania w tym miejscu.

Jak zrobić kotlety z kani suszonych?
Takie suszone kanie możecie potem w dowolnym momencie zamienić w chrupiące kotlety, a w tym celu trzeba je tylko namoczyć w mleku, aż zmiękną. Potem już przepis na kotlety z kani robimy tak jak zwykle, czyli musimy tylko panierować grzyby kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie smażyć je na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące.


