Ziemniaczane kuleczki jakich jeszcze nie jedliście. Sekret to składnik, który zazwyczaj dodajecie do deserów

Jak zmienić zwykłe ziemniaki w obłędnie pyszne danie, które zachwyci każdego? Wystarczy tylko parę dodatków i chwila przygotowań, a powstaną urocze kuleczki, które można jeść bez końca. Cały ich sekret tkwi jednak w zaskakującym dodatku w środku. To coś, co zwykle dodajemy do naleśników lub ciast, a w połączeniu z ziemniakami smakuje równie pysznie.
Kuleczki ziemniaczane z niespodzianką
Aby przygotować pyszne i sycące, a przy tym tanie jak barszcz danie, wystarczą gotowane ziemniaki, trochę mąki i żółtko. Tę prostą bazę warto jednak urozmaicić smakowitym farszem, a w tej roli najlepiej sprawdza się twaróg. Zamiast do sernika, warto więc dodać ser biały do środka każdej ziemniaczanej kuleczki, a efekt będzie obłędny. Dzięki takiemu nadzieniu ziemniaczane kulki nie będą zapychające i zaskoczą każdego soczystą i wilgotną strukturą.
Gotowe kluseczki zachwycają smakiem bez żadnych dodatków, jednak warto podawać je ze śmietaną i cukrem lub masłem i bułką tartą. Z kolei w nieco bardziej dietetycznej wersji świetnie sprawdzi się gęsty jogurt naturalny i świeże truskawki lub maliny.

Prosty przepis na kulki ziemniaczane
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 objętości tłuczonych ziemniaków mąki ziemniaczanej
- 400 g twarogu
- 100 g cukru
- 3 żółtka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
2. Ziemniaczane puree równomiernie rozkładamy w misce, a następnie dzielmy na 4 części i 1/4 wyciągamy, a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, mąkę pszenną oraz 2 żółtka i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto.
3. Twaróg mielimy razem z 1 żółtkiem i cukrem.
4. Ciasto ziemniaczane rolujemy w cienki wałek i kroimy go na kawałki. Następnie każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy na środek masę twarogową i sklejamy brzegi, tworząc kulkę.
5. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy kuleczki na małej mocy palnika przez około 15 minut.

