Ziemniaczane kulki na mleku robię z przepisu od babci. Pilnuję proporcji i zawsze wychodzą

Lubicie dania z ziemniaków, ale nie chce się wam przygotowywać pracochłonnych klusek z farszem? Weźcie trochę mleka i ugotujcie na nim najpyszniejsze kulki ziemniaczane, a będziecie odtwarzali ten przepis co tydzień. Taka receptura wymaga tylko kilku tanich składników i genialnie sprawdza się na szybki obiad, gdy nie ma nic w lodówce. Zobaczcie, jak zrobić ziemniaczane kulki na mleku w kilku prostych krokach.
Jak zrobić ziemniaczane kulki na mleku?
Gdy wyobrażamy sobie kluski ziemniaczane, od razu na myśl przychodzą nam pyzy, kartacze czy kopytka, jednak mało kto zna tan stary przysmak z babcinego zeszytu. Tymczasem ziemniaczane kulki na mleku to prawdziwy rarytas, który przygotowuje się tylko z kilku tanich składników. Bazą są oczywiście kartofle i potrzebujemy tu zarówno ziemniaków surowych, jak również ugotowanych i przeciśniętych przez praskę. Do tego wystarczy już tylko jajko i mieszanka mąki pszennej oraz ziemniaczanej. Wszystko zagniatamy, formujemy z ciasta kuleczki i gotujemy je na mieszance wody i mleka. Zobaczcie, jakie to proste i koniecznie spróbujcie.

Przepis na ziemniaczane kulki na mleku
Składniki:
- 2 litry mleka,
- 2,5 kg surowych ziemniaków,
- 0,5 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych, a następnie odciskamy na gazie. Wyciśnięty płyn odlewamy, zachowując zgromadzoną na dnie skrobię. Mieszamy ją razem ze startymi oraz ugotowanymi ziemniakami i dodajemy też obie mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, z którego lepimy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Tak przygotowane kulki ziemniaczane gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy połowę wody, a w jej miejsce dolewamy mleko i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotowe kulki ziemniaczane na mleku podajemy na gorąco.

