Ziemniaki faszerowane to mój popisowy przepis. Nacinam, nadziewam i gotowe

Gdy w lodówce pustki, a my jesteśmy tuż przed zakupami, często ratują nas ziemniaki. Z tego prostego i taniego warzywa można przygotować dziesiątki pysznych i bardzo prostych dań, jednak zwykle ograniczamy się do pieczenia ich w piekarniku, gotowania lub smażenia frytek. Tym razem proponujemy inny pomysł, dzięki któremu zwykły ziemniak zamienia się w pyszne i efektowne danie niczym z dobrej restauracji.
Jak zrobić faszerowane ziemniaki z piekarnika?
Zwykle przepis na ziemniaki faszerowane to nic innego, jak połówki kartofli z nałożonym na górę nadzieniem lub ewentualnie wydrążone łódeczki, w których mieści się więcej dodatków. Można jednak zrobić ten sam przepis znacznie ciekawiej, nacinając ziemniaki na krzyż i wciskając w powstałe zagłębienie ulubiony farsz. Teraz już tylko wystarczy zapiec je w piekarniku, aż będą miękkie i rumiane, a wierzch posypać tartym serem, który pięknie się na nich rozpuści.
W ten prosty sposób faszerowane ziemniaki są nie tylko bardziej efektowne, ale i lepiej nasiąkają wszystkimi smakami dodatków. Możecie dodać do nich zarówno mięso mielone, jak i boczek, szpinak, pieczarki czy leśne grzyby. Każdy farsz sprawdzi się tu genialnie, dlatego wybór zależy już tylko od zawartości waszych lodówek.

Prosty przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 300 g mięsa mielonego,
- po 1 łyżeczce oregano i majeranku,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego,
- żółty ser tarty.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, a potem dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy dłuższy bok, żeby stabilnie stały na blaszce, po czym nacinamy je dość głęboko na krzyż. W przygotowane nacięcia nakładamy mięso mielone i tak przygotowane faszerowane ziemniaki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka smarujemy olejem, po czym przykrywamy naczynie i wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 45-60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy faszerowane ziemniaki tartym serem i ponownie zapiekamy.
Źródło: dietamojapasja.com

