Zjadłam u cioci najlepszą domową karkówkę. W przepisie nie ma nic trudnego, sekret to metoda 2x8

W tym artykule:
- Jak zrobić dobrą karkówkę na obiad i kanapki?
- Jak zrobić karkówkę metodą 2x8?
- Gotowana karkówka - przepis
- Co zrobić z karkówki?
Karkówka to jeden z najpopularniejszych produktów, jakie codziennie kupujemy w "mięsnym". Wszystko to ze względu na cenę, dostępność i łatwość przygotowania. Ten rodzaj mięsa można zarówno smażyć, gotować, dusić, jak i piec, dlatego przepisy na karkówkę mnożą się w książkach kucharskich i sieci bez końca. Mało kto jednak zna metodę 2x8, a to genialny sposób na miękką karkówkę, która sama rozpływa się w ustach. Zobaczcie, na czym to polega i spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni efektem.
Jak zrobić dobrą karkówkę na obiad i kanapki?
Dobra karkówka to przede wszystkim odpowiednia marynata, a tę zrobicie banalnie prosto. Zwykle w tym celu mieszamy olej z ulubionymi przyprawami i nacieramy powstałą papką mięso, ale my polecamy inną metodę. Znacznie więcej smaku i aromatu daje gotowanie karkówki w zalewnie na bazie wody, majonezu, musztardy, czosnku i soli. Do takiej mieszanki obowiązkowo dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz mieloną paprykę ostrą.
Gdy mamy już gotowy taki aromatyczny miks, nie pozostaje już już innego, jak tylko zanurzyć w nim dorodny kawałek karkówki i zabrać się za gotowanie. To jednak nie jest takie oczywiste, bo najlepiej przeprowadzać je metodą 2x8. Zobaczcie, co w niej chodzi i koniecznie spróbujcie sami.

Jak zrobić karkówkę metodą 2x8?
Metoda 2x8 brzmi tajemniczo, ale kryje się pod nią całkiem prosty sposób przygotowania mięsa. Chodzi bowiem o to, że karkówkę najpierw gotujemy w zalewie przez 8 minut, następnie odstawiamy garnek na całą noc, a po tym czasie ponownie gotujemy całość przez kolejnych 8 minut. Dzięki takiej obróbce, mięso wychodzi idealnie soczyste i kumuluje w sobie całe mnóstwo smaków oraz aromatów, więc po podaniu zachwyca wyrazistością.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby ugotowane mięso w zalewie stało przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej nawet przez 8 czy 10. Dopiero po takim "odpoczywaniu" w aromatycznym płynie gotujemy karkówkę ponownie i po kolejnych 8 minutach znów odstawiamy cały garnek na kilka dobrych godzin. Wtedy wystarczy ją tylko wyjąć zimną karkówkę i delikatnie osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane mięso można podgrzać i podawać do obiadu lub kroić w cienkie plasterki i jeść na zimno, jako domową wędlinę.
Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na stronie obżarciuch.pl. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami.
Gotowana karkówka - przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 2 l wody,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 główka czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 2 liście laurowe,
- kilka szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej.
Przygotowanie:
- Wodę, majonez, musztardę, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i mieloną paprykę mieszamy w garnku. Czosnek przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do naczynia.
- Tak przygotowaną zalewę dokładnie mieszamy i wrzucamy do niej kawałek karkówki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez równych 8 minut. Następnie wyłączamy palnik i odstawiamy naczynie na 6-8 godzin.
- Po tym czasie ponownie stawiamy garnek na palnik i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Od tego momentu liczymy ponownie 8 minut i wyłączamy grzanie, a garnek znów odstawiamy na około 6 godzin. Dopiero wtedy możemy wyciągnąć mięso z marynaty, osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym i podawać na stół.
Źródło: obzarciuch.pl

Co zrobić z karkówki?
To powszechnie dostępne i tanie mięso można zamienić w wyśmienite dania. Kilka pomysłów proponujemy poniżej:

