Nadchodząca fala upałów sprawia, że nie macie ochoty na ciasta czy desery z piekarnika? To zrozumiałe i z pewnością większość z nas wybiera coś, co robi się szybko i przy jak najmniejszym nakładzie pracy. Jeżeli chodzi za wami beza, a nie macie czasu ani ochoty na długie gotowanie, mamy coś, co was z pewnością zainteresuje. Delikatna, kawowa i smakująca niczym tiramisu. Zakasajcie rękawy i przygotujcie jeden z najlepszych deserów tego lata. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki i gotowe.

Reklama

Jak zrobić bezę bez pieczenia i suszenia?

Do przygotowania bezy z reguły potrzebujecie białek, które uprzednio sparzycie i upewnicie się, że są z pewnych jajek typu 1 lub 0. Proces pieczenia i suszenia również bywa wymagający, dlatego niewiele osób decyduje się na przygotowanie klasycznej bezy z dodatkiem kremu i owoców. Jeżeli obawiacie się fiasku, nie czekajcie zbyt długo i wypróbujcie tę wersję, która zaskoczy swoją teksturą i smakiem.

Prosta i błyskawiczna beza na bazie kawy instant, mrożonej wody oraz cukru pudru to niebywały deser, który bardzo nas zaskoczył. Jest lepszy niż krem sułtański czy krucha beza razem wzięte. Najlepiej wybrać tę kawę, która nie nosi znamion kwasowości - wtedy macie pewność, że wszystko się uda. Cukier puder jest lepszym wyborem niż kryształ - dzięki niemu uzyskacie konsystencję, która jest obecnie pożądana. Nie zamieniajcie go więc na miód czy erytrytol, bo tutaj się to nie sprawdzi.

Przepis na ekspresową bezę kawową

Wystarczy tylko wsypać do miksera około 35 gramów kawy rozpuszczalnej, dodać 150 ml zmrożonej wody oraz pół szklanki cukru pudru. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej, lekko kremowej piany. Dzięki szybkim ruchom miksera, kryształki kawy wraz z wodą stworzą niezwykła konsystencję, przypominającą bezę.

Tak przyrządzona beza kawowa smakuje genialnie solo, ale warto podawać ją w pucharkach z przeróżnymi dodatkami. Wystarczy dodać świeże owoce oraz pokruszone herbatniki lub małe biszkopty i powstanie szybki, a elegancki warstwowy deser.

Dlaczego beza z białek robi się żółta i gumowata?

Podczas przygotowywania klasycznej bezy warto wiedzieć o kilku zasadach, dzięki którym unikniemy popularnego błędu. Żółtawa, gumowata czy dość płaska beza to z reguły wypiek, który wyjmujecie z piekarnika? Nic dziwnego, jeżeli, nie trzymacie się tego, aby:

Reklama
  • temperatura nie przekraczała 80 stopni Celsjusza podczas suszenia,
  • proces wysychania nie powinien być krótszy niż 3 godziny - w przeciwnym razie będzie wilgotna,
  • zwiększenie temperatury będzie skutkować karmelizacją cukru i zezłoceniem masy.
Reklama
Reklama
Reklama