Znalazłam przepis na kultowe węgierskie knedle serowe. Chrupiąca skorupka mocno was zaskoczy

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Knedle z twarogu z chrupiącą panierką
- Przepis na węgierskie knedle serowe z kaszą manną
- Jakie owoce mogą skrywać serowe knedle?
Chociaż knedle wielu z nas mogą kojarzyć się przede wszystkim z kulistymi pierogami z ziemniaczanego ciasta (czasem też parzonego), udadzą się też przygotowane wyłącznie z twarogu, bez mąki. Odpowiednią strukturę nada im dodatek kaszy manny. Węgierskie knedle serowe możecie podać z cynamonowym cukrem, kwaśną śmietaną, waniliowym sosem lub musem owocowym. Ale prawdziwym rarytasem jest ich chrupiąca skorupka. Smakuje wybornie, a powstaje z banalnego składnika. Wystarczy, że sięgnięcie z szafki kuchennej bułkę tartą.
Knedle z twarogu z chrupiącą panierką
Sekretem knedli serowych z węgierskiego przepisu (nazywają się túrógombóc) jest ich miękkie ciasto z dodatkiem kaszy manny oraz ciemnozłota, chrupka otoczka. Zrobienie jej jest bardzo łatwe, bo wystarczy podsmażyć bułkę tartą na rumiano na maśle lub oleju. Następnie trzeba starannie obtoczyć w panierce świeżo wyciągnięte z wody (lekko osuszone) knedle. Sama bułka tarta to już rewelacja dla podniebienia, a można ją jeszcze urozmaicić takimi dodatkami jak:
- mielone migdały,
- cynamon,
- drobno posiekane orzechy włoskie lub laskowe,
- olej kokosowy,
- wiórki kokosowe,
- rozmaryn, tymianek lub estragon,
- świeżo otarta skórka cytryny lub pomarańczy.
Panierkę można też od razu dosłodzić brązowym cukrem. Dzięki temu będzie miała cudowny karmelowy zapach, a gotowego dania nie trzeba już dodatkowo posypywać cukrem pudrem, a nawet można pominąć cukier, przygotowując ciasto na knedle serowe.
Przepis na węgierskie knedle serowe z kaszą manną
Składniki na około 15 knedli:
- 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
- 2 jajka
- 100 g kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- Łyżeczka esencji lub pasty waniliowej (może być też cukier z prawdziwą wanilią)
- Szczypta soli
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki oleju lub masła do smażenia panierki
- Opcjonalnie: cukier puder lub kwaśna śmietana 18% do podania
Przygotowanie:
- Wyjmijcie jajka i ser wcześniej z lodówki, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Oddzielcie białka od żółtek. Twaróg zmielcie w maszynce do mięsa, przeciśnijcie przez praskę lub starannie rozdrobnijcie widelcem (można też przetrzeć go przez sito).
- Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrzyjcie żółtka z cukrem. Dodajcie też pastę lub esencję waniliową (ta domowej roboty da wyjątkowy aromat).
- Dodajcie do zmielonego twarogu masę z żółtek i kaszę mannę. W tym momencie możecie też dodać skórkę pomarańczy lub cytryny. Na koniec wmieszajcie puszyste białka. Odstawcie ciasto na około 20 minut, żeby kasza manna pochłonęła wilgoć z twarogu.
- W tym czasie przygotujcie panierkę. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie w nim bułkę tartą na niskiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż stanie się złocista. Bardzo uważajcie, żeby jej za bardzo nie zrumienić, bo stanie się gorzka. Możecie użyć panko, które będzie jeszcze bardziej chrupiące, ponieważ składa się z większych kawałków bułki. Przesypcie panierkę na talerz, najlepiej głęboki, ale rozłożysty, żeby łatwo było w nim obtaczać gotowe knedle.
- Zwilżcie dłonie, żeby ciasto nie przyklejało się do skóry. Formujcie okrągłe knedle. Układajcie je na stolnicę lub deskę podsypaną semoliną
- Zagotujcie wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Wrzucajcie do niej partiami knedle serowe. Przez pierwszą minutę delikatnie mieszajcie je dużą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Zmniejszcie moc palnika i gotujcie je bez przykrycia przez kilka minut.
- Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, wyjmijcie je łyżką cedzakową i odsączcie. Jeszcze gorące dokładnie obtoczcie w panierce z bułki tartej. Podajcie z ulubionymi dodatkami.
Jakie owoce mogą skrywać serowe knedle?
Podobnie jak i inne knedle, także te ziemniaczane, túrógombóc można wypełnić owocami. Najlepiej sprawdzą się oczywiście takie, które można otoczyć ciastem w całości. W Austrii zjecie na przykład słynne knedle z morelami (Marillenknödel). Także często podawane są z zasmażaną, złocistą panierką. Nie można też nie wspomnieć o takich hitach jak:
- knedle ze śliwkami – u nas najczęściej z ciasta na bazie ziemniaków, ale równie dobrze można zrobić je z twarogu. Świetnie pasuje do nich kwaśna śmietana. Warto udekorować je listkami mięty. Najlepiej robić je oczywiście z węgierek prosto z drzewa.
- knedle z truskawkami – żeby powstało pyszne, mocno owocowe, sezonowe danie, można dodatkowo polać je sosem truskawkowym.
- knedle z jabłkami – najlepiej z cynamonem lub innymi przyprawami korzennymi, to świetna propozycja na późne lato lub jesień, kiedy w sadach dojrzewając najlepsze polskie odmiany jabłek


