Nie ma nic lepszego na dobry początek dnia niż zapach świeżo upieczonych bułeczek z maślano-mleczną nutą. Okazuje się, że zafundowanie sobie takiego śniadania wcale nie jest trudne i wystarczy mieć zaledwie kilka składników. Zobaczcie prosty przepis na domowe mleczne bułeczki, które zachwycą każde podniebienie. Lepiej od razu przygotujcie większą porcję, bo znikają w mgnieniu oka.

Reklama

Jak zrobić bułeczki z mleka skondensowanego?

Przepis na domowe bułeczki składa się tylko z kilku podstawowych produktów, ale niezwykle ważny jest 1 ekstra składnik, czyli mleko skondensowane. To właśnie dzięki niemu, wypiek dosłownie rozpływa się w ustach i zachwyca słodkim, mlecznym posmakiem.

Sam proces przygotowania nie wymaga wiele pracy, choć przyda się tu trochę cierpliwości, ponieważ bułki muszą kilkukrotnie wyrastać, żeby nabrały idealnej puszystości. Warto jednak poświęcić ten czas, bo efekt jest wart każdej spędzonej w kuchni minuty. Zobaczcie, jak zrobić mleczne bułki krok po kroku.

bułki domowe

Przepis na bułeczki z mleka skondensowanego

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g zimnego mleka skondensowanego
  • 30 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotowujemy zaczyn, czyli podgrzewamy mleko do temp. około 40 stopni i mieszamy je z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki, po czym przykrywamy wszystko czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Mąkę przesiewamy i łączymy z mlekiem skondensowanym, solą i zaczynem. Wszystko wyrabiamy przez 10 minut, a następnie dodajemy miękkie masło i zagniatamy jeszcze przez chwilę, po czym przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 20 równych kulek i układamy je w wyłożonej papierem formie jedna obok drugiej, zachowując odstępy. Po wypełnieniu całej blachy przykrywamy bułki ściereczką i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

Reklama

4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 25-30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama