Zróbcie ciepłe lody jak z dzieciństwa. Wystarczą 3 tanie składniki

Pamiętacie ze swojego dzieciństwa ciepłe lody? Dawniej można je było spotkać w każdym sklepiku szkolnym i wielu sklepach spożywczych, ale niestety obecnie są już znacznie mniej popularne. Nie oznacza to jednak, że musicie tylko je wspominać, bo łatwo możecie odtworzyć ten smak we własnej kuchni. Zobaczcie prosty przepis na ciepłe lody z 3 składników i koniecznie przywołajcie ten smak dzieciństwa.
Jak zrobić ciepłe lody? Wystarczą tylko 3 składniki
Jeśli wydawało się wam, że przygotowanie tego deseru jest skomplikowane, to grubo się myliliście, bo przepis na ciepłe lody to nic innego jak ubite białka jaj wymieszane z syropem z wody i cukru. Do tego opcjonalnie można dodać jeszcze tylko maleńką szczyptę soli, aby piana z białek lepiej się ubijała, i to wszystko. Sam proces przygotowania również nie jest trudny i zajmuje dosłownie chwilę. Jeszcze szybciej jednak zajada się ten przysmak, bo takie domowe ciepłe lody dosłownie znikają w mgnieniu oka. Zobaczcie dokładne proporcje, pochodzące z Instagramowego profilu @nathallae i spróbujcie zrobić samodzielnie ten sentymentalny deser.

Prosty przepis na ciepłe lody
Składniki:
- 310 g cukru drobnego,
- 2 duże białka jaj,
- odrobina soli,
- 50 ml wody.
Przygotowanie:
160 g cukru gotujemy w garnku z wodą, aż zamieni się w syrop. Białka jaj należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową, a następnie ubić je z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę cukru i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści. Do ubitej piany z białek cienką strużką wlewamy gorący syrop i jeszcze przez chwilę ubijamy całość.
Tak przygotowaną masę na ciepłe lody możemy przełożyć do foremek lub wafelków, a następnie odstawić do stężenia. Gotowe ciepłe lody można dodatkowo polać roztopioną mleczną lub gorzką czekoladą.
Źródło: Instagram.com/nathallae/

