W tym artykule:

  1. Jak zrobić kotlety mielone z dziurką?
  2. Przepis na kotlety mielone z dziurką
Reklama

Jeśli tradycyjny przepis na kotlety mielone trochę się wam już przejadł, nie rezygnujcie z niego, tylko zróbcie w niego inny sposób. Wystarczy kilka dodatkowych kroków, a ze zwykłych smażonych mięsnych kolek może powstać genialne danie niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone z dziurką, a przepadniecie bez reszty. Taki obiad wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Jak zrobić kotlety mielone z dziurką?

Niemal każdy przepis na kotlety mielone opiera się na mieszaniu mięsa z dodatkami, formowaniu go w kulki i smażeniu na patelni. Można jednak inaczej. Wystarczy zrobić w ulepionych kotletach wgłębienie, wypełnić je podsmażonymi pieczarkami lub grzybami leśnymi, a następnie wszystko przykryć serową pierzynką. To jednak nie wszystkie ulepszenia klasycznej receptury, bo tak przygotowane faszerowane kotlety mielone z dziurką nie lądują na patelni, tylko w piekarniku. Dzięki temu w środku są idealnie soczyste, a na zewnątrz apetycznie rumiane i chrupiące.

Co więcej, przepis na faszerowane kotlety mielone można modyfikować do woli, dorzucając ulubione przyprawy, warzywa czy sery. Oprócz grzybowego nadzienia, idealnie sprawdzi się tu również szpinak czy suszone pomidory, natomiast zwykły ser żółty warto zastąpić też mozzarellą czy aromatycznym pleśniowcem. Dzięki podmianie dodatków, takie kotlety nigdy się nie nudzą i zawsze robią wielkie wrażenie na stole.

soczyste mielone kotlety z dziurką

Przepis na kotlety mielone z dziurką

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka tartego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu. W tym czasie oczyszczamy grzyby leśne bądź pieczarki i kroimy je w drobne plasterki. Następnie usmażoną cebulę z czosnkiem wrzucamy do mięsa mielonego, a na tę samą patelnię wrzucamy grzyby.

Kiedy grzyby się smażą, mieszamy mięso z podsmażonymi warzywami, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z gotowej masy formujemy spore kotlety i w każdym z nich robimy wgłębienie na środku. Powstałe miejsca faszerujemy przestudzonymi grzybami i układamy na blaszce.

Reklama

Tak przygotowane kotlety mielone z dziurką zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie otwieramy drzwiczki, posypujemy kotlety z grzybami tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, aby się pięknie rozpuścił.

Reklama
Reklama
Reklama