Zrobię naleśniki z kremem pistacjowym na śniadanie w Dzień Matki. Specjalnie dla niej posypię je truskawkami

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Naleśniki z kremem pistacjowym – słodka propozycja na specjalne okazje
- Przepis na naleśniki na słodko z pistacjami
- Z czym łączyć krem pistacjowy?
Naleśniki na słodko jemy z lubością na co dzień i od święta. Ta wersja z kremem pistacjowym różni się jednak od innych. Nadzienie odznacza się jasnozieloną barwą i aksamitną konsystencją. Doskonale komponuje się z różnymi bakaliami, a w sezonie wiosenno-letnim ze świeżymi owocami. Pistacjowe naleśniki z pewnością nie zawiodą największych miłośników śniadania lub brunchu na słodko.
Naleśniki z kremem pistacjowym – słodka propozycja na specjalne okazje
Crema al pistacchio, czyli krem pistacjowy, można kupić we włoskich delikatesach, ale na specjalne okazje warto zrobić ten specjał samodzielnie. Proponujemy wersję z białą czekoladą, która genialnie wypełni cienkie placki zawinięte w ruloniki lub trójkątne kieszonki. Ciasto na naleśniki wystarczy przygotować w tradycyjny sposób, ale żeby danie miało naprawdę atrakcyjny wygląd, warto usmażyć kolorowe wersje, czyli:
- naleśniki szpinakowe – liście nie zmienią drastycznie smaku ciasta, a nadadzą mu ładną, zieloną barwę, które idealnie będzie się komponować z pistacjowym nadzieniem. Uzyskamy ją także za pomocą matchy.
- czerwone lub różowe naleśniki – z sokiem z buraków, nadają się zarówno do słonych, jak i słodkich farszów, będą się pięknie prezentować, jeśli udekorujemy je truskawkami lub malinami,
- intensywnie żółte, prawie pomarańczowe naleśniki – uzyskamy je, kiedy dodamy do ciasta sproszkowaną kurkumę.
Przepis na naleśniki na słodko z pistacjami
Oba elementy na niezwykłe pistacjowe naleśniki z truskawkami możemy przygotować z wyprzedzeniem, a złożyć je tuż przed podaniem. To dobre rozwiązanie, kiedy chcemy zaskoczyć członków rodziny pięknym, kolorowym śniadaniem.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 230 g mąki pszennej
- 3 jajka
- Szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na krem pistacjowy:
- 150 g pistacji
- 180 ml pełnotłustego mleka
- 100 g białej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- Świeże truskawki pokrojone w połówki (mogą zostać na nich szypułki, ale trzeba je dobrze oczyścić)
- Cukier puder
- Opcjonalnie: posiekane pistacje, polewa czekoladowa, liofilizowane owoce, sos truskawkowy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przyrządzenia ciasta na naleśniki na słodko. Wbijamy jajka do miski. Wlewamy mleko i wodę gazowaną. Mieszamy rózgą lub miksujemy, aż składniki się połączą. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną (nie chcemy, żeby stworzyły się grudki). Dodajemy szczyptę soli, która zbalansuje słodkie smaki. Mieszamy, aż powstanie dosyć gęste, ale lejące się ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło (lub olej). Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Farsz do naleśników na słodko zaczynamy od oczyszczenia pistacji. Wrzucamy je do wrzącej wody. Namaczamy je przez około 4 minuty, po czym odlewamy i umieszczamy na czystej ściereczce. Pocieramy je, żeby pozbyć się brązowych łupinek. Dzięki temu krem nie będzie miał gorzkawego posmaku i uda nam się uzyskać jednolity, zielony kolor.
- Umieszczamy oczyszczone pistacje w malakserze, razem z około ¼ szklanki mleka i cukrem pudrem. Rozdrabniamy przez 5 minut na wysokich obrotach, aż powstanie gładka pasta. Co jakiś czas konieczne będzie zbieranie pistacji ze ścianek kielicha za pomocą szpatułki.
- Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej z pozostałym mlekiem i masłem. Lekko studzimy, po czym łączymy z pastą pistacjową. Blendujemy, aż powstanie gładki krem. Uzyskamy prawdopodobnie więcej nadzienia, niż będzie nam potrzebne. Warto przełożyć je do słoiczka. Wytrzyma w lodówce nawet przez 2 tygodnie i sprawdzi się jako dodatek do wielu deserów. Można też zrobić prostszy krem pistacjowy na bazie gotowej pasty, białej czekolady, śmietanki kremówki i mascarpone.
- Smażymy naleśniki na patelni z nieprzywierającym dnem. Możemy ją lekko posmarować tłuszczem, ale nie powinno być to konieczne, ponieważ ciasto zawiera już masło.
- Rozsmarowujemy krem pistacjowy na naleśnikach. Składamy na pół, zawijamy w rulony, trójkątne kieszonki lub sakiewki, według gustu. Dekorujemy.
Z czym łączyć krem pistacjowy?
Zielona pasta pistacjowa to dosyć uniwersalne nadzienie, którym można wypełniać rogaliki, tarty, babeczki, ptysie, pączki lub eklery. Dobrze komponuje się z innymi orzechami, na przykład laskowymi lub nerkowcami, aksamitnym kremem śmietankowym, przyprawami korzennymi (przede wszystkim wanilią i szafranem), a także listkami mięty. Warto łączyć go również z takimi dodatkami jak:
- lemon curd,
- galaretka agrestowa lub porzeczkowa,
- sos malinowy,
- suszone owoce, na czele z żurawiną, daktylami i kandyzowanymi wiśniami.

