Pieczecie w swoich domach ciasto malinowa chmurka? Ten efektowny wypiek wcale nie jest trudny, ale zmieniając 1 rzecz, można wynieść go na zupełnie inny poziom. Wystarczy dorzucić do podstawowej listy składników pewien popularny produkt, a deser nabierze 300% więcej smaku. Koniecznie przetestujcie taką wersję, a zakochacie się w niej od pierwszego kęsa i być może już nigdy nie wrócicie do klasycznej odsłony.

Reklama

Jak zrobić malinową chmurkę, żeby miała jeszcze więcej smaku?

Ciasto malinowa chmurka to deserowy klasyk, który często pojawia się na świątecznych i imprezowych stołach. Zwykle jednak wygląda i smakuje tak samo, a okazuje się, że można go świetnie podkręcić, stosując tylko 1 ekstra dodatek. Wystarczy sypnąć trochę obranych i drobno posiekanych pistacji, a powstanie ciasto, które zachwyci nawet największych smakoszy. Co ciekawe, te pyszne, jasnozielone orzechy dodajemy nie tylko do kremu, ale i do bezy. Zwykle w tym celu używa się płatków migdałów, ale pistacjowa wersja będzie jeszcze lepszym wyborem.

Tak przygotowana malinowa chmurka z pistacjami nie tylko przepysznie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na talerzach. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie, a sami przekonajcie się jakie to genialne połączenie.

malinowa chmurka z pistacjami przepis

Źródło: AdobeStock

malinowa chmurka bez pieczenia

Przepis na malinową chmurkę z pistacjami

Składniki:

na spód:

  • 50 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

na bezę:

  • 2 białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 40 g obranych i posiekanych pistacji,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

na masę malinową:

  • 450 g mrożonych malin,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 1 l wrzątku.

na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 szklanka obranych i posiekanych pistacji.

Przygotowanie:

Najpierw szykujemy spód, czyli szybko zagniatamy zimne mało, żółtka, mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto kruche owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut.

W międzyczasie, gdy kruche ciasto się chłodzi, ubijamy serek mascarpone z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę. Na koniec wsypujemy drobno posiekane pistacje, wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy krem do lodówki.

Schłodzone ciasto kruche wałkujemy i wylepiamy nim dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Teraz zabieramy się za bezę. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli, aż zamienią się w sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier, a na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem i wyrównujemy łyżką, nadając jej kształt podobny do kruchego spodu. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 30 minut, a po tym czasie posypujemy bezę pokruszonymi pistacjami i znów wkładamy ją do pieca. Zmniejszamy jednak temperaturę do 120 stopni i dalej suszymy przez kolejne 50 minut. Gotową bezę zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Reklama

Gdy beza stygnie, zalewamy galaretki wrzątkiem, dokładnie je mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy płyn przestygnie, dorzucamy do galaretek mrożone maliny i czekamy, aż wszystko zacznie tężeć. W tym momencie wykładamy masę na wystudzony kruchy spód, a następnie wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na malinową masę wykładamy schłodzony krem śmietankowy, a na górze układamy bezę z pistacjami.

Reklama
Reklama
Reklama