Zrobiłam kanapki z placków ziemniaczanych, szynki i sera. Wszystkim tak smakowały, że musiałam dosmażyć

W tym artykule:
- Składniki na placki ziemniaczane z szynką i serem
- Jak zrobić placki ziemniaczane z szynką i serem
- Jak urozmaicić placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to taka nasza klasyka, na w miarę szybki i tani obiad, który wszyscy lubią. Są na tyle uniwersalne, że można je podawać na różne sposoby. Jemy je bez niczego, polewamy śmietaną, traktujemy jako dodatek do gulaszu mięsnego lub warzywnego. Stanowią podstawę placków po węgiersku. Niektórzy rozkoszują się nimi, maczając je w dobrej jakości ketchupie, musztardzie lub sosie czosnkowym. Pasują też do nich surówki: z kiszonej kapusty, modrej, zasmażane buraczki. A dzieciom wystarczy posypać je cukrem, z pewnością będą prosiły o dokładkę. Ale to wszystko propozycje, które znamy od lat, po tak długim czasie mogły się zwyczajnie przejeść. Nawet, jeśli zmieniamy dodatki. Jednak w takiej wersji na pewno ich jeszcze nie jedliście – placki ziemniaczane podajemy w formie kanapki na ciepło, przełożone szynką i serem żółtym.
Składniki na placki ziemniaczane z szynką i serem
- 500 g ziemniaków
- 6 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 6 g soli
- pieprz do smaku
- kilka plasterków ulubionej szynki
- kilka plasterków sera żółtego, który się łatwo topi lub 200 g w kawałku, np. mozzarella lub cheddar
- olej do smażenia – rzepakowy lub słonecznikowy
- opcjonalnie: odrobina chili
Jak zrobić placki ziemniaczane z szynką i serem
- Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, powinna powstać pulpa ziemniaczana. Można to również zrobić w maszynce do mielenia mięsa, z odpowiednią końcówką do rozdrabniania warzyw. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków mogą zetrzeć je na małe wiórki lub wręcz na dużych oczkach, będą przypominały rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane podawane z boczkiem.
- Starte ziemniaki przekładamy na sitko, pulpę dociskamy – celem jest oddzielenie jak największej ilości soku. Płynu jeszcze nie zlewamy. Całość odstawiamy na kilka minut, żeby wydobyć skrobię.
- Cebulę obieramy z łupinki i siekamy drobno. Można ją też rozdrobnić jak ziemniaki.
- Pulpę ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy cebulę, wbijamy jajko. Dosypujemy też mąkę (typ 400–500), to ona zapobiega rozpadaniu się placków, ale trzeba uważać z jej ilością, nadmiar spowoduje, że będą one twarde. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Na patelnię wlewamy sporo oleju, powinna być pokryta cała powierzchnia. Ustawiamy na palniku i dobrze rozgrzewamy. Masę ziemniaczaną nakładamy na patelnię, mniej więcej po łyżce stołowej. W razie potrzeby rozprowadzamy ją na patelni, żeby uzyskać odpowiednią grubość i pożądany kształt. Każdy placek smażymy mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Powinny się ładnie zezłocić. Zdejmujemy je z patelni i na chwilę układamy je na ręczniku papierowym, żeby odsączyć jak najwięcej tłuszczu.
- Jeszcze gorące układamy na talerzu. Najpierw jeden placek ziemniaczany, plasterek szynki i sera żółtego, przykrywamy je drugim plackiem ziemniaczanym. I w tym momencie możemy uznać, że porcja jest gotowa, ale można też kontynuować układanie, aż powstanie stosik, odpowiedni dla 1 osoby. Wielbiciele sera mogą postawić na 2 plastry, wtedy 1. układamy na placku, na nim szynkę, znowu ser i kończymy plackiem.
- Podajemy według uznania, z surówką z kapusty kiszonej, ogórkiem małosolnym i sosem czosnkowym, ketchupem lub aioli.
Jak urozmaicić placki ziemniaczane?
Podstawowy przepis na placki ziemniaczane można również modyfikować na wiele sposobów, dokładając do masy dodatkowe składniki:
- marchewkę,
- cukinię,
- boczek pokrojony w kosteczkę,
- ser żółty,
- świeżą paprykę,
- dynię,
- wcześniej odparowane pieczarki,
- grzyby leśne,
- kapustę kiszoną,
- bataty,
- kukurydzę,
- groszek zielony,
- młodą kapustę.
Każdy z nich tak naprawdę tworzy nowe smaki, dzięki którym zyskujemy nową jakość.

