W tym artykule:

  1. Jak zrobić naleśniki bez mąki?
  2. Naleśniki twarogowe - dodatki
  3. Z czym podać naleśniki twarogowe?
  4. Prosty przepis na naleśniki twarogowe
Reklama

Gdy nie mamy pomysłu na szybkie danie lub po prostu zawartość lodówki nie pozwala nam na wymyślanie skomplikowanych dań, często sięgamy po naleśniki. Ten przepis robi się szybko, łatwo i tylko z kilku produktów, a bazą zwykle jest mąka pszenna. Można jednak zupełnie pominąć ją w tym przepisie, a mięciutkie placki i tak wyjdą przepysznie. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki bez mąki, które zachwycą każdego.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Aby przygotować pyszne i elastyczne naleśniki, które łatwo będzie można zawijać z ulubionymi farszami, wcale nie potrzebujecie mąki. Nie przyda się tu także żaden jej zamiennik, jak kasza manna, czy budyniowy proszek. Wystarczy tylko zwykły twaróg, który zwykle zajadamy na kanapkach z dżemem czy miodem. Wiele osób używa go do naleśników, ale jako nadzienia, a nie każdy wie, że może on być również świetną bazą do ciasta naleśnikowego. Aby zrobić takie naleśniki, musicie tylko bardzo drobno rozkruszyć twaróg i wymieszać go z jajkami oraz proszkiem do pieczenia.

Całość można oczywiście połączyć widelcem, porządnie mieszając, choć najłatwiej i znacznie szybciej będzie użyć do tego celu blendera, a wtedy w kilka sekund uzyskacie idealnie gładziutką masę. Potem zostaje już tylko smażenie, ale tutaj nic się nie zmienia i robimy to dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznego przepisu na naleśniki. Potrzebna więc będzie porządna patelnia z nieprzywierającym dnem oraz odrobina tłuszczu.

naleśniki z mascarpone

Naleśniki twarogowe - dodatki

Tak przygotowane naleśniki z twarogu są pyszne same w sobie i nie potrzebują nawet żadnych dodatków, jednak aby powstało z nich smakowite danie na słodko, możecie dorzucić do ciasta odrobinę cukru lub innego ulubionego słodzidła. W tym celu sprawdzi się na przykład ksylitol, erytrol czy nawet miód. Na tym jednak nie kończą się pomysły na dodatki do ciasta naleśnikowego, bo można tu sypnąć również takie składniki jak cukier wanilinowy lub kilka kropli esencji waniliowej. Jeśli lubicie aromatyczne naleśniki na słodko możecie też dorzucić niewielką szczyptę mielonego cynamonu, a wtedy gotowe placuszki będą obłędnie pachniały na calutki dom.

Z czym podać naleśniki twarogowe?

Jeśli natomiast chodzi o dodatki do gotowych placków, to macie tutaj szerokie pole do popisu, bo naleśniki twarogowe smakują świetnie zarówno na słodko, jak i na słono. Słodkie naleśniki możecie podać z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Genialnie pasują do nich również gęste, domowe powidła śliwkowe lub pełna aromatu konfitura z płatków róży.

A jeśli dodacie do ciasta odrobinę soli, wystarczy już tylko przygotować wytrawny obiad nadziany farszem szpinakowym, pieczarkowym, czy takim na bazie mięsa. Na śniadanie pysznie będą smakowały też naleśniki z awokado i jajkiem, a najprostszym pomysłem na szybkie posiłek dla dzieci będą naleśniki z szynką i serem, czyli tym, co zawsze mamy pod ręką w swoich lodówkach. Jak sami widzicie, możliwości jest całe mnóstwo, a więc kombinujcie z różnymi farszami i samy wybierzcie swoje ulubione połączenie smaków.

Prosty przepis na naleśniki twarogowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka twarogu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Reklama

W misce pokruszcie widelcem twaróg, wbijcie jajka i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko wymieszajcie na gładką masę bez żadnych grudek. Gotowe ciasto naleśnikowe wylewajcie porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażcie każdy placuszek z obu stron przez około 2 minuty na złocisty kolor.

naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama