W tym artykule:

  1. Makaron z sosem pomidorowym
  2. Inne sosy do makaronu
  3. Domowy makaron
Reklama

Uwielbiam kuchnię włoską za pyszne, szybkie ale też proste i tanie dania. Potrafią wyczarować genialne smaki z kilku podstawowych składników nie stojąc godzinami nad kuchenką. Gwiazdą większości dań jest oczywiście makaron, ale sposobów jego podania jest nieskończona ilość. I włosi są w tym mistrzami. Co więcej sami tez robią makarony, które smakują obłędnie. Będąc we Włoszech można spotkać na bocznych uliczkach małych miasteczek całe stoły z suszącym się makaronem, a obok kobiety lepiące ravioli czy malutkie jak paznokieć tortellini. Biorę więc przykład z Włoszek i gdy nie mam ochoty długo stać nad garami robię makaron z sosem, który jest prosty, tani i przepyszny mam obiad za 2 zł na osobę.

Makaron z sosem pomidorowym

Do przygotowania sosu potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, takich jak pomidory, cebula, czosnek, kapka oleju, lub masła, koncentrat pomidorowy, przyprawy i oczywiście makaron. By przygotować porcję na 4 osoby wystarczy:

  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 mała cebula, lub 1/2 dużej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszone oregano i zioła prowansalskie
  • sól/pieprz
  • 1 paczka makaronu (najlepiej świderki)
  • parmezan

To danie jest bardzo tanie, bo po podliczeniu porcja na 1 osobę, to ok. 2 zł. Jeśli macie własne pomidory, cebulę i czosnek z ogródka, wyjdzie jeszcze taniej. Najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy są dostępne polskie pomidory, dojrzewające na słońcu. Są najsłodsze i najbardziej aromatyczne.

Zacznijcie od sparzenia pomidorów, obrania ich ze skóry i pokrojenia w drobna kostkę. Cebulę pokrójcie w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju albo masła i wrzućcie cebulę. Na średnim ogniu podsmażcie do zrumienienia. Gdy będzie już ładnie podsmażona wrzućcie pokrojone pomidory wraz z sokiem, jaki z nich wypłynął. Teraz przez 10-15 minut smażcie, aż pomidory zmiękną i zamienią się w gęsty sos. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, suszone oregano i zioła prowansalskie wedle uznania (ja sypię całkiem sporo). Doprawcie sola i pieprzem i zostawcie jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, by smaki się przeżarły.

W międzyczasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajcie do sosu 1/2 szklanki wody z gotowanego makaronu. Odcedźcie makaron i wrzućcie go do sosu na patelni. Dokładnie wymieszajcie, by sos oblepił makaron. Wyłóżcie na talerze i posypcie obficie startym parmezanem.

I to wszystko. Gwarantujemy, że zapach i smak przypadnie wam i całej rodzinie do gustu. Bo najprostsze dania są czasami najsmaczniejsze.

makaron z cebulą

Inne sosy do makaronu

Jeśli lubicie makaron, możecie go podawać na wiele sposobów. Pomysłów na sosy jest cała masa, my proponujemy kilka najsmaczniejszych:

Domowy makaron

Jeśli chcecie, możecie bez problemu zrobić makaron w domu. To banalnie proste, choć wiele osób boi się zrobić własny makaron. Przygotujcie:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli
Reklama

W misce roztrzepcie jajka. Mąkę przesiejcie na stolnicę, zróbcie w środku zagłębienie i wlejcie do niego jajka. Dodajcie sól i zacznijcie zagniatać od zewnątrz do środka, żeby jajka się nie wylały. Wyrabiajcie ciasto do momentu, aż będzie elastyczne, czyli około 15 minut.
Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie na 10 minut. Po tym czasie rozwałkujcie je na stolnicy jak najcieniej, powinno być niemal przezroczyste. Rozwałkowane ciasto zostawcie do przeschnięcia na kilkanaście minut.
Oprószcie przeschnięte ciasto mąką złóżcie na kilka warstw. Pokrójcie w paski. Pokrojony makaron rozrzućcie na stolnicy i oprószcie mąką. Zostawcie na kilka minut do podeschnięcia. W zależności jak gruby makaron pokroicie, możecie go podawać i do rosołu, czy pomidorowej, jak i z sosami przygotowanymi samodzielnie.

Reklama
Reklama
Reklama