Zrobiłam puszysty chleb z serka wiejskiego i zapomniałam o zwykłym pieczywie. Bez grama mąki i pełen białka

W tym artykule:
- Chleb z serka wiejskiego – 2 składniki + woda
- Składniki na białkowy chleb z serka wiejskiego
- Jak zrobić białkowy chleb z serka wiejskiego?
- Makroskładniki białkowego chleba z serka wiejskiego
Chleb to nieodzowna część polskiej historii kulinarnej i naszych codziennych przyzwyczajeń. Towarzyszy nam od najwcześniejszych dziecięcych lat. Już niemowlaki chwytają za skórkę gdy dokucza im ząbkowanie, bo mogą nagryzać go wielokrotnie, a uciskanie dziąseł przynosi ulgę. Najczęściej chleb zjadamy na śniadanie, robiąc wszelkiej maści kanapki, tosty czy zapiekanki, ale to także świetny dodatek do zup lub do drugiego dania, na przykład do bigosu bądź leczo. Kolacje z jego udziałem też nie należą do rzadkości. Dlatego tak trudno zrezygnować z chleba i często szukamy jego zdrowszych zamienników. Jednym z nich jest właśnie białkowy chleb z serka wiejskiego. Możecie jeść go ze swoimi ulubionymi dodatkami, w tej kwestii nie musicie nic zmieniać.
Chleb z serka wiejskiego – 2 składniki + woda
Podstawowa wersja zakłada użycie sproszkowanych białek, ubitych z wodą na sztywną pianę. Do tego zblendowany serek wiejski i po wszystkim. Jednak wiele osób zwraca uwagę na to, że przez tak ubogi skład ma on tak neutralny smak, że aż jest mdły i nieprzyjemny. Można zaradzić temu na kilka sposobów, dużo zdziałamy tu przyprawami, przede wszystkim powinna znaleźć się choćby szczypta soli. A ponadto można dosypać jeszcze (po łyżeczce):
- czosnek granulowany
- paprykę słodką, ostrą lub wędzoną
- płatki chili
- bazylię
- oregano
- zioła prowansalskie
- sproszkowane pomidory
- suszony koperek
- cynamon – odpowiedni zarówno do słodkich, jak i wytrawnych zastosowań
Wybierajcie dodatki rozsądnie, nie powinny być za „ciężkie”, ponieważ białko może opaść i nie wyrośnie tak ładnie. Dlatego nie polecamy dokładania orzechów i pestek słonecznika lub dyni. Za to odpowiednie będą te zmielone na mąkę, dosypcie 1-2 łyżki, a także drobne nasiona, np. czarnuszka lub sezam.
Składniki na białkowy chleb z serka wiejskiego
- 100 g białka w proszku (albuminy)
- 200 ml wody
- 200 g serka wiejskiego
Jak zrobić białkowy chleb z serka wiejskiego?
- Do miski przełóżcie jajko w proszku (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub dla sportowców). Dolejcie do niego wodę. Ubijajcie przez kilka minut, celem jest uzyskanie puszystej piany. Jeśli nie udało wam się kupić białka w proszku, to wykorzystajcie białka z jajek (będą potrzebne 3 sztuki). Wystarczy oddzielić je od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, która ją dobrze ustabilizuje. Zastanawiacie się, co zrobić z żółtek? Najlepszy będzie kogel-mogel na podwieczorek, na słodziku zamiast cukru. Możecie zrobić też ciasteczka lub kruche ciasto.
- Serek wiejski przełóżcie do drugiej miski lub do naczynia z wyposażenia blendera. Rozdrabniajcie, dopóki nie powstanie gładka masa.
- Ubite białka przełóżcie do serka, dokładnie i delikatnie wymieszajcie, ale tylko do połączenia składników. Chodzi o to, żeby nie naruszyć zbytnio struktury białek, inaczej chleb może nie wyrosnąć tak bardzo.
- Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
- Foremkę – keksówkę (będzie wyższy) lub tortownicę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby nie wypadał w trakcie, możecie wcześniej zgnieść go w kulkę i przez chwilkę pougniatać. Dodatkowo możecie przypiąć go spinaczami do brzegów blaszki – oczywiście przed pieczeniem trzeba je usunąć.
- Do blaszki przelejcie masę na chleb z serka wiejskiego. Włóżcie ją na środkową półkę piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyłączcie go, ale zostawcie pieczywo w środku na kolejne 30 minut, nie odchylajcie drzwiczek nawet odrobinę. Potem wyjmijcie go już normalnie, ale pokroić go można dopiero jak wystygnie, w przeciwnym wypadku będzie się sklejał i nie wróci do swojej puszystej formy.

Makroskładniki białkowego chleba z serka wiejskiego
- Energia: 574 kcal
- Białko: 104 g
- Tłuszcz: 11.5 g
- Węglowodany całkowite: 16 g
- Błonnik: 0 g
- Węglowodany netto: 16 g
Makroskładniki dla jednej porcji:
- Energia: 114.8 kcal
- Białko: 20.8 g
- Tłuszcz: 2.3 g
- Węglowodany całkowite: 3.2 g
- Błonnik: 0 g
- Węglowodany netto: 3.2 g

