W tym artykule:

  1. Składniki na tiramisu z truskawkami
  2. Jak zrobić tiramisu z truskawkami?
  3. Czy można zrobić tiramisu bez surowych jajek?
Reklama

W oryginalnej wersji nie znajdziemy owocowych składników. Ale przepisy są po to, żeby je modyfikować, co z pewnością szczerze oburza kuchennych tradycjonalistów. Są też jednak tacy, którzy szybko nudzą się powtarzalnością, dlatego tiramisu z truskawkami spotka się z ich przychylnością. Robi się je równie szybko i prosto, całość nie wymaga dużo pracy, za to smak jest nie do opisania. Będziecie częściej sięgać po ten wariant.

Składniki na tiramisu z truskawkami

  • 220 g podłużnych biszkoptów typu kocie języczki
  • 600 g truskawek
  • 500 g mascarpone
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 200 ml kawy
  • 50 ml amaretto

Jak zrobić tiramisu z truskawkami?

  1. Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy, najlepiej espresso, ale tak naprawdę każda bez mleka będzie dobra (dla dzieci warto zrobić wersję bezkofeinową). Odstawiamy ją do przestudzenia. Potem dolewamy likier amaretto (można pominąć) i dokładnie mieszamy.
  2. Truskawki myjemy i dokładnie przeglądamy, żeby wyeliminować uszkodzone lub nadpsute egzemplarze. Usuwamy szypułki. Owoce kroimy w plasterki, pół plasterki lub ćwiartki. Część zostawiamy do ozdobienia ciasta tiramisu. Jeśli mamy więcej czasu można też zrobić z nich mus – owoce dusimy z cukrem, aż zredukuje się nadmiar płynu. Masa powinna mieć lekko lejącą się konsystencję. Truskawki przed podgrzewaniem można również zblendować.
  3. Jajka dokładnie szorujemy szczoteczką, dodatkowo warto przelać je wrzątkiem. Osuszamy je i oddzielamy białka od żółtek.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększając do najwyższych. Gotowa piana białkowa nie porusza się w naczyniu, nie wypadnie nawet, gdy odwrócimy je do góry dnem. Do tego powinna mieć gładką i lśniącą powierzchnię.
  5. Do żółtek dosypujemy cukier i ucieramy tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta. Cały czas miksujemy i łyżka po łyżce dokładamy mascarpone. Mieszamy do połączenia składników.
  6. Do masy z żółtek i mascarpone przekładamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy ręcznie, drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
  7. W blaszce o wymiarach 25x25 cm (lub podobnych) układamy biszkopty (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). W razie potrzeby docinamy je, żeby jak najlepiej dopasować je formy.
  8. Biszkopty nasączamy połową kawy z amaretto. Przekładamy na nie ¼ masy z mascarpone, na nim truskawki w wybranej formie, wyrównujemy powierzchnię serka. Następnie ponownie układamy biszkopty, nasączamy je, smarujemy mascarpone. Wierzch posypujemy kakao i ozdabiamy warstwą truskawek.
  9. Ciasto tiramisu z truskawkami przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  10. Na spotkanie w większym gronie lub przyjęcie w ogródku polecamy zrobić tiramisu w pucharkach. Postępujemy tak samo, ale w ten sposób powstaną małe porcje, które będzie można zjeść z łatwością na stojąco.
Reklama

Czy można zrobić tiramisu bez surowych jajek?

Nie wszyscy lubią jeść desery z kremami, które zawierają surowe jajka. Nie powinny ich spożywać również małe dzieci. Jak zrobić tiramisu bez jajek? Zamiast jajek wybieramy 400 ml śmietany kremówki 36%. Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno, łączymy ją z serkiem mascarpone. A pozostałe kroki przygotowania wykonujemy bez zmian. Tiramisu z truskawkami bez jajek lepiej sprawdzi się również w upalne dni, będziemy mieli pewność, że się nie zatrujemy.

Reklama
Reklama
Reklama