Jak zrobić pyszne zapiekanki z pieczarkami jak z budki na dworcu czy nad morzem? Choć przepis na taką bułkę to nic trudnego, to przygotowana w domu nigdy nie smakuje tak, jak kupiona z okienka. W czym tkwi cały sekret? Okazuje się, że wielu z nas robi błąd w przygotowaniu pieczarek, a właśnie to robi różnicę w smaku. Sprawdźcie prosty przepis na zapiekanki z lat 90-tych.

Reklama

Jak zrobić zapiekanki, aby smakowały jak z budki?

Przepis na zapiekanki z bagietki jest banalnie prosty i błyskawiczny. Wystarczą przecież tylko bułki, trochę sera, pieczarki i keczup z majonezem, a wszystko zajmie nie więcej niż 10 minut. Mimo to domowe zapiekanki często nie wychodzą tak, jak te które zamawiamy z budki, a wszystko przez pieczarki. Trzeba bowiem pamiętać, aby nie kroić pieczarek w plasterki czy kostkę, tylko zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu zapiekanka będzie smakowała znacznie lepiej, a wy zaoszczędzicie sporo czasu.

Drugą kwestią jest to, czy podsmażyć pieczarki do zapiekanki i zdecydowanie warto to zrobić. Po pierwsze, grzyby będą miały wtedy znacznie więcej smaku i aromatu, a po drugie, pozbędziemy się z nich nadmiaru płynu, więc zapiekanki będą idealnie chrupiące, a nie nasiąknięte wodą. Kolejnym małym, ale robiącym różnicę mykiem jest dodanie do pieczarek nie tylko soli i pieprzu, ale i odrobiny granulowanego czosnku, dzięki któremu farsz nabierze wyrazistego smaku.

Poniżej znajdziecie prosty przepis na zapiekanki z pieczarkami jak z budy, pochodzący z Instagramowego profilu @facet_w_kuchni_przy_remoncie. Zobaczcie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

pampuchy nadziewane

Przepis na zapiekanki z pieczarkami

Składniki:

  • 4 półbagietki,
  • 700 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 opakowanie tartego sera mozzarella,
  • sól, pieprz i granulowany czosnek do smaku,
  • masło + olej do smażenia,
  • ketchup, majonez, prażona cebulka i szczypiorek do podania.

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie czyścimy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na mieszance oleju i masła. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy do niej starte pieczarki i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Tak przygotowany farsz smażymy przez kilka minut, aż woda z pieczarek się zredukuje.

Bagietki przekrajamy wzdłuż na pół i lekko ugniatamy ich miękkie wnętrze, aby zrobić miejsce na więcej farszu. Następnie układamy je na blaszce, wypełniamy nadzieniem i posypujemy tartą mozzarellą. Tak przygotowane zapiekanki z pieczarkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 6 minut.

Gotowe zapiekanki polewamy po wierzchu keczupem i majonezem oraz posypujemy prażoną cebulką i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Reklama

Źródło: Instagram.com/facet_w_kuchni_przy_remoncie/

Reklama
Reklama
Reklama