W tym artykule:

  1. Surówka z marchewki jak w restauracji
  2. Z czym podawać surówkę z marchewki?
  3. Inne dodatki do surówki z marchewki
  4. Dlaczego warto jeść marchewkę?
  5. Marchew zawsze z tłuszczem
Reklama

Ktoś może pomyśleć, cóż wyjątkowego może być w surówce z marchewki? Starte warzywo, kilka dodatków i to wszystko. Jeśli jednak próbowaliście kiedyś tej surówki w restauracji, albo na weselnym przyjęciu, wiecie o czym mówimy. Ten smak jest wyjątkowy, a danie z tą przystawką nabiera głębi. Postanowiliśmy sprawdzić, w czym tkwi tajemnica smaku i już wiemy, że to 2 dodatki odmieniają zwykły smak marchewki.

Surówka z marchewki jak w restauracji

Surówka z marchewki jest prosta, tania i szybka do zrobienia. Marchewkę wystarczy zetrzeć na tarce, przyprawić, czasami dorzucić jabłko i to wszystko. Jednak nie smakuje ona tak, ja ta, którą można dostać w restauracji. Ona ma to coś, od czego kubki smakowe dostają rumieńców. Kiedy jednak wypróbujecie ten przepis zobaczycie, że wyjdzie wam surówka z marchewki jak w restauracji. Drobne dodatki potrafią odmienić smak niesamowicie. Cała magia to dodatek cytryny i miodu, które w połączeniu z marchewką tworzą niesamowitą kompozycję smakową.
Zobaczcie, co przygotować i jak wykonać ten prosty przysmak. Potrzebujecie:

  • 4 młode marchewki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Marchewki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Lekko posólcie i odstawcie na kwadrans, by puściła soki.
W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z 1 cytryny, dodajcie 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę miodu. Mieszajcie energicznie do czasu, aż składniki się połącza i powstanie jednolity sos.
Marchewkę lekko odciśnijcie z soku i włóżcie do miski. Zalejcie przygotowanym sosem i wymieszajcie całość. Doprawcie solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut, aby składniki się przegryzły i aromaty się połączyły. Tuż przed podaniem posypcie surówkę posiekaną natką pietruszki.

Z czym podawać surówkę z marchewki?

Surówka z marchewki to doskonały dodatek obiadowy. Będzie idealnie pasować do kotleta schabowego, albo mielonego. Można też podać ją jako przystawkę z innymi przekąskami. To także wyśmienity dodatek do pieczonej ryby.

Inne dodatki do surówki z marchewki

Jeśli ta surówka wydaje się wam zbyt uboga w smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić do niej inne dodatki. Klasycznie ściera się do marchewki jabłko, ale nie ograniczajcie się tylko do tego dodatku. Do surówki z marchewki warto dorzucić:

  • rodzynki
  • seler
  • ziarna prażonego słonecznika
  • chrzan
  • ziarna sezamu
  • kminek
  • papryka
  • brzoskwinie
  • ananas
Zobacz też: Ta surówka z marchewki podbija świat, a my znamy ją już z kuchni babci. Tylko 3 składniki, a moc ogromna
surówka z marchewki

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewki to warzywa, które chyba ciągle zbyt mało doceniamy, a to prawdziwy skarb.

  • Są przede wszystkim bogate w beta-karoten, przeciwutleniacz, który organizm przekształca w witaminę A, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
  • To bogate źródło witaminy C odpowiedzialnej za utrzymanie odporności organizmu.
  • Zawierają sporo błonnika, który ułatwia funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Potas zawarty w marchewkach jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
  • Antyoksydanty pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu skóry oraz chronią mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
  • Są niskokaloryczne - 100 g marchewki zawiera jedynie 33 kcal.
Marchew

Marchew zawsze z tłuszczem

Często słyszy się, że marchewkę najlepiej jeść z dodatkiem tłuszczu. I jest to prawda. Dodanie tłuszczu do marchewki zwiększa przyswajalność zawartego w niej beta-karotenu.

Jak przechowywać marchew
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama