Zrobiłam surówkę z marchewki jak w restauracji. 2 dodatki to cały sekret smaku

W tym artykule:
- Surówka z marchewki jak w restauracji
- Z czym podawać surówkę z marchewki?
- Inne dodatki do surówki z marchewki
- Dlaczego warto jeść marchewkę?
- Marchew zawsze z tłuszczem
Ktoś może pomyśleć, cóż wyjątkowego może być w surówce z marchewki? Starte warzywo, kilka dodatków i to wszystko. Jeśli jednak próbowaliście kiedyś tej surówki w restauracji, albo na weselnym przyjęciu, wiecie o czym mówimy. Ten smak jest wyjątkowy, a danie z tą przystawką nabiera głębi. Postanowiliśmy sprawdzić, w czym tkwi tajemnica smaku i już wiemy, że to 2 dodatki odmieniają zwykły smak marchewki.
Surówka z marchewki jak w restauracji
Surówka z marchewki jest prosta, tania i szybka do zrobienia. Marchewkę wystarczy zetrzeć na tarce, przyprawić, czasami dorzucić jabłko i to wszystko. Jednak nie smakuje ona tak, ja ta, którą można dostać w restauracji. Ona ma to coś, od czego kubki smakowe dostają rumieńców. Kiedy jednak wypróbujecie ten przepis zobaczycie, że wyjdzie wam surówka z marchewki jak w restauracji. Drobne dodatki potrafią odmienić smak niesamowicie. Cała magia to dodatek cytryny i miodu, które w połączeniu z marchewką tworzą niesamowitą kompozycję smakową.
Zobaczcie, co przygotować i jak wykonać ten prosty przysmak. Potrzebujecie:
- 4 młode marchewki
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Marchewki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Lekko posólcie i odstawcie na kwadrans, by puściła soki.
W tym czasie przygotujcie sos. Wyciśnijcie sok z 1 cytryny, dodajcie 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę miodu. Mieszajcie energicznie do czasu, aż składniki się połącza i powstanie jednolity sos.
Marchewkę lekko odciśnijcie z soku i włóżcie do miski. Zalejcie przygotowanym sosem i wymieszajcie całość. Doprawcie solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut, aby składniki się przegryzły i aromaty się połączyły. Tuż przed podaniem posypcie surówkę posiekaną natką pietruszki.
Z czym podawać surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki to doskonały dodatek obiadowy. Będzie idealnie pasować do kotleta schabowego, albo mielonego. Można też podać ją jako przystawkę z innymi przekąskami. To także wyśmienity dodatek do pieczonej ryby.
Inne dodatki do surówki z marchewki
Jeśli ta surówka wydaje się wam zbyt uboga w smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić do niej inne dodatki. Klasycznie ściera się do marchewki jabłko, ale nie ograniczajcie się tylko do tego dodatku. Do surówki z marchewki warto dorzucić:
- rodzynki
- seler
- ziarna prażonego słonecznika
- chrzan
- ziarna sezamu
- kminek
- papryka
- brzoskwinie
- ananas

Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewki to warzywa, które chyba ciągle zbyt mało doceniamy, a to prawdziwy skarb.
- Są przede wszystkim bogate w beta-karoten, przeciwutleniacz, który organizm przekształca w witaminę A, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
- To bogate źródło witaminy C odpowiedzialnej za utrzymanie odporności organizmu.
- Zawierają sporo błonnika, który ułatwia funkcjonowanie układu trawiennego.
- Potas zawarty w marchewkach jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
- Antyoksydanty pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu skóry oraz chronią mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- Są niskokaloryczne - 100 g marchewki zawiera jedynie 33 kcal.

Marchew zawsze z tłuszczem
Często słyszy się, że marchewkę najlepiej jeść z dodatkiem tłuszczu. I jest to prawda. Dodanie tłuszczu do marchewki zwiększa przyswajalność zawartego w niej beta-karotenu.


