Zupa bolońska to mój ulubiony obiad na szybko. Zastępuje pierwsze i drugie danie

W tym artykule:
Reklama
Włoskie smaki są dobre przez cały rok, ale teraz można wykorzystać letni sezon, kiedy mamy dostęp do świeżych, młodych, krajowych warzyw. Istotnym składnikiem zupy jest pomidorowa pulpa. Polecamy zrobić ją od podstaw z aromatycznych pomidorów pachnących słońcem.
Składniki na zupę bolońską
- 500 g mielonej wieprzowiny, z łopatki lub szynki
- 1,5 litra rosołu z kurczaka – może być też bulion warzywny
- 60 ml oleju
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty (przecier pomidorowy)
- 250 g suchego makaronu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka ziół prowansalskich
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- opcjonalnie: jeśli chcecie podkręcić smak dania, dolejcie kieliszek czerwonego wina do smażącego się mięsa
We Włoszech warzywną bazę bulionową nazywa się soffritto, robi się je z cebuli, marchwi i selera. Podsmaża się je na oliwie, aż się zrumienią. To dobra opcja zamiast rosołu drobiowego. Takie warzywa wystarczy zalać wodą.
Reklama

Jak zrobić zupę bolońską?
- Możecie skorzystać z gotowego mielonego mięsa. Tylko zwróćcie uwagę na jego jakość, bo nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Jeśli tylko macie taką możliwość zmielcie je samodzielnie w domu – takie smakuje najlepiej. Możecie też poprosić o to w sklepie mięsnym, całkiem sporo ma taką możliwość. Wykorzystajcie mięso jeszcze tego samego dnia, kolejnego nie będzie już takie dobre.
- Do garnka z grubym dnem wlejcie olej. Rozgrzejcie go. Dodajcie zmielone mięso i podsmażajcie je, aż się ładnie zrumieni.
- W tym czasie obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Możecie pokroić ją też wzdłuż na cztery części, a potem w niezbyt cienkie plasterki.
- Cebulę obierzcie z łupinki i posiekajcie ją drobno.
- Marchewkę i cebulę przełóżcie do garnka z podsmażonym mięsem. Przeciśnijcie do środka ząbki czosnku. Jeśli nie macie takiej możliwości, to po prostu posiekajcie go bardzo drobno. Smażcie razem, aż cebula się zeszkli, na małym lub średnim ogniu.
- Dolejcie do garnka dobrej jakości passatę, dołóżcie od razy koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie i podgotujcie razem przez 2-3 minutki.
- Przelejcie do garnka rosół lub bulion warzywny. Jeśli użyjecie samej wody, też wcale nie będzie źle. Dosypcie też zioła, sól i pieprz do smaku. Zupę bolońską gotujcie przez 20 minut, ale czas zmierzcie dopiero jak zacznie wrzeć.
- W tym czasie ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zastanawiacie się, jak makaron? Tak naprawdę dowolny, wasz ulubiony lub taki, który się łatwo je bądź taki, który akurat macie w domu. Mogą to być gniazda jak do rosołu, świderki lub spaghetti połamane na mniejsze kawałki.
- Jeśli macie więcej czasu, możecie sami zrobić makaron. W ten sposób stworzycie ekskluzywną zupkę. Włosi robią makaron tylko z mąki i jajek.
- Gotowy makaron dodajcie do zupy pomidorowej z mięsem. Alternatywną metodą jest ugotowanie go bezpośrednio w zupie. Suchy wsypcie do garnka, zaczekajcie aż zacznie wrzeć i odmierzcie czas, który jest podany na opakowaniu.
- Natkę pietruszki umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Osuszcie ją na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty. Możecie ją posiekać lub zostawić całe listki.
- Na koniec zupę możecie zabielić. Potrzebna będzie do tego kwaśna śmietana 18%, a to z kolei oznacza, że trzeba ją wcześniej zahartować. Jak to się robi? Nalejcie do szklanki lub kubka kilka łyżek gorącej zupy. A do niej śmietanę. Dokładnie wymieszajcie, powinien powstać jednolity płyn. Potem zawartość szklanki powolutku wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Jeśli pominiecie ten etap śmietana po prostu się zważy, a w zupie będą pływały w niej białe farfocle. Gdybyście zdecydowali się dolać słodką śmietankę 30%, to tej nie trzeba poddać procesowi hartowania.
- Gorącą zupę bolońską rozlejcie na talerze, ozdóbcie natką pietruszki i podawajcie. W szczelnym pojemniki przechowacie ją przez 4 dni w lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama