Zupa fasolowa babci miała 1 składnik ekstra. Dodany pod koniec gotowania podkręcał smak i konsystencję

W tym artykule:
- Jakie przyprawy lubi zupa fasolowa?
- Co dodać do zupy fasolowej, aby podkręcić jej smak i konsystencję?
- Przepis na zupę fasolową z maślanką
Przepis na zupę fasolową nie jest drogi, trudny i nie wymaga wiele pracy, ale klucz do tego dania tkwi w odpowiednim doprawieniu. Fasola i ziemniaki są bowiem dość mdłe, więc potrzeba im wyrazistego dodatku, a taki macie już w swoich lodówkach. Doskonale go znacie i często dodajecie go do innych przepisów, ale w zupach jest on raczej mało popularny, a to wielka szkoda, bo idealnie tam pasuje. Właśnie tak robiły nasze babcie i być może wielu z was pamięta ten smak, a do dziś nie wie, co było jego sekretem. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie fasolówki w takim babcinym wydaniu. Z pewnością nie pożałujecie.
Jakie przyprawy lubi zupa fasolowa?
Tradycyjna zupa fasolowa musi składać się ze sporej ilości mięsa i warzyw, bo sama fasola potrzebuje aromatycznych i pełnych smaku dodatków, aby stworzyć dobrą kompozycję. Niezbędne są tu także przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszony majeranek. To podstawowy zestaw, który zawsze powinien znaleźć się w garnku, ale oprócz tego niektórzy dorzucają również cząber czy posiekaną natkę pietruszki, aby nadać jeszcze więcej aromatu.
Warto jednak wspomnieć także, że zupa fasolowa świetnie smakuje z pewnym nietypowym składnikiem i to wcale nie w proszku, a w płynie. Wszyscy doskonale go znacie, ale mało kto dodaje go dzisiaj do zup, a to wielka strata, bo dzięki niemu smak i konsystencja dania są genialne. Sprawdźcie o co chodzi i następnym razem też dolejcie to do garnka, a będziecie pozytywnie zaskoczeni rezultatem.

Co dodać do zupy fasolowej, aby podkręcić jej smak i konsystencję?
Zupa fasolowa sama w sobie jest gęsta, treściwa i sycąca, ale żeby nadać jej jeszcze lepszej konsystencji i dodatkowego smaku, pod koniec gotowania warto wlać do garnka pół szklanki maślanki. Zwykle wszelkiego rodzaju zupy zabiela się śmietaną lub ewentualnie jogurtem naturalnym, ale maślanka to zdecydowanie ciekawszy wybór. Te nabiał ma bowiem zdecydowanie bogatszy smak i nadaje zupie lekko kwaśnej nuty, która idealnie przełamuje ciężkie mięsno-fasolowe smaki.
Ważne jednak, aby najpierw lekko zahartować maślankę, czyli nie wlewać jej do gorącej zupy wprost po wyciągnięciu z lodówki, tylko najpierw wymieszać nabiał z odrobiną gorącego wywaru i dopiero wtedy wlać całość do garnka. Tak przygotowana zupa fasolowa z pewnością posmakuje wszystkim i każdy będzie pytał was o przepis, dlatego zerknijcie na recepturę poniżej i od razu ją zapiszcie, bo przyda się jeszcze nie jeden raz.

Przepis na zupę fasolową z maślanką
Składniki:
- 300 g żeberek,
- 2 l wody,
- 1 duża marchewka,
- 4 ziemniaki,
- 120 g fasoli białej,
- 2 liście laurowe,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- duża szczypta suszonego majeranku,
- sól do smaku,
- pół szklanki maślanki.
Przygotowanie:
- Przygotowania zacznijcie wieczór wcześniej od namoczenia fasoli w zimnej wodzie. Zostawcie ją tak na całą noc, a następnego dnia dokładnie odcedźcie.
- Żeberka umyjcie i włóżcie do gorącej wody. Całość gotujcie przez około 20 minut, a następnie dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i odsączoną fasolę. Gotujcie całość dalej przez kolejnych 20 minut.
- W międzyczasie obierzcie marchewkę i ziemniaki, a następnie pokrójcie warzywa w kostkę (ziemniaki w większą, a marchew w nieco mniejszą), dodajcie je do zupy i gotujcie całość dalej.
- Gdy ziemniaki, marchew i fasola zmiękną, dolejcie do zupy maślankę i dodajcie suszony majeranek. Doprawcie całość do smaku solą i podawajcie zupę na stół.


